Home / / Boek van de Week: ‘Cliffrock Castle: werken op een kasteel in Schotland’

Boek van de Week: ‘Cliffrock Castle: werken op een kasteel in Schotland’

Het Boek van de Week van Bibliotheek Ommen is ‘Cliffrock Castle: werken op een kasteel in Schotland’ van Josephine Rombouts.

Josephine verhuist met haar gezin van Nederland naar Schotland. Met haar man, muziekdocent, en haar twee zoons in de basisschoolleeftijd strijkt ze neer in een piepklein dorp op een schiereiland aan de westkust van Schotland. Rust is er genoeg, afgelegen als het is hebben een mobiele telefoon of televisie zelfs weinig nut. Werkgelegenheid is er ook weinig maar er moet toch brood op de plank komen.

Josephine solliciteert daarom naar de functie van housekeeper op het plaatselijke kasteel, haar man blijft voorlopig huisman. Na een gesprek met de factor, in Nederland zouden we de rentmeester zeggen, wordt ze aangenomen. Voorlopig, zonder contract en zonder enige notie wat het huishouden op een enorm kasteel met een deftige Engelse familie inhoudt.

Ruig en vormelijk
De eerste zomermaanden verlopen met vallen en opstaan, de hele familie is aanwezig en met de nodige aanwijzingen van de kasteelvrouwe redt Josephine het zo’n beetje. Aan het eind van de zomer vertrekt de familie echter richting bewoonde wereld en dan moet Josephine het alleen redden. Gelukkig is er in de bibliotheek van het kasteel een boekje van een butler uit de vorige eeuw waarin tot in detail beschreven staat hoe een adellijk huishouden op een groot kasteel te managen.

Ondertussen leert ze ook haar buren, de omgeving en het klimaat steeds beter kennen. De eeuwige zeewind, de regen, de barre winters, de overstromingen en muggen, het went. De Britse vormelijkheid, daar heeft ze meer moeite mee. Nooit man en paard noemen, om de hete brij heen draaien, ze kan het niet altijd opbrengen zo met iedereen om te gaan. Uiteindelijk went ook dat en voelt ze zich samen met haar gezin steeds meer thuis in het ruige Schotland.

Downton Abbey
Met veel humor en gevoel voor detail schetst Rombouts haar leven in Schotland. Ze observeert prachtig de omgangsvormen en mores van de kasteelbewoners en van alles en iedereen die wat met het landgoed te maken heeft: de Franse koks, de pachters, de dakdekkers, de spoken, de etiquette, de tradities en vooral de ongeschreven regels. De Engelse benamingen als de factor en housekeeper en de veel gebezigde Engelse zinnen verhogen de sfeer van dit heerlijk boek over het Downton Abbey van de 21e eeuw.

Het boek ‘Cliffrock Castle’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar boekvandeweek.blogspot.nl of de Facebookpagina.

Lees ook

Fietstocht van Saam Welzijn vanuit Dalfsen

DALFSEN – Saam Welzijn in Dalfsen houdt op dinsdag 27 juli weer een fietstocht. Vertrek …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.