Home / / Goud en brons Stefan Westenbroek bij Zilveren Bal

Goud en brons Stefan Westenbroek bij Zilveren Bal

LEEUWARDEN – Vrijdagavond 15 maart vond ‘s werelds snelste schaatsshow De Zilveren Bal voor de vierde keer plaats in de Elfstedenhal in Leeuwarden. B2-junior Stefan Westenbroek mocht weer met de senioren meedoen bij deze afvalrace over 100 meter en dat bleek volkomen terecht. Zowel in de tweede omloop als in de halve finale zette de net 17-jarige de tweede tijd op de klokken, achter de latere winnaar Yuma Murakami uit Japan.

Met 9,79 seconden verscherpte de Ommenaar uiteraard het baan- en clubrecord op de 100 meter en was hij maar twee honderdsten langzamer dan kortebaanspecialist Freddy Wennemers toen die het senioren clubrecord van de Stokvisdennen op zijn naam zette. De finale leverde de schaatser van Regionaal Talentcentrum Oost een bronzen plak op, met de Canadees Laurent Dubreuil op twee.

Telkens streden er drie sprinters tegen elkaar voor een plek in de volgende ronde. Uiteindelijk bleven de drie snelste dames en heren over. De B-junior versloeg in zijn halve finale onder meer Gerben Jorritsma en verzekerde zich daarmee van een podiumplek. De winnaar van vorig jaar, Michel Mulder, strandde in de halve finale.
Op zaterdagavond 16 maart mocht Westenbroek op herhaling, nu in zijn eigen leeftijdscategorie. Hier kreeg hij onder andere tegenstand van clubgenoten Daan van de Pol en Niels Meijer. Zij eindigden met persoonlijke records van respectievelijk 11,25 en 11,28 na twee rondes op plaats 20 en 22. Westenbroek won zowel de voorrondes als de finale, deze keer in 9,9 seconden. Het podium werd een mooie clean sweep voor Overijssel, met het zilver voor teamgenoot Chris Fredriks en brons voor Mervin Maatman van Sprintteam Oost.
Met deze overwinning en die bij het NK supersprint (2×100 m, 2×300 m) en het NK kortebaan (160 m) schreef Westenbroek ook de Sprint League op zijn naam, een competitie die dit jaar voor het eerst door de KNSB uitgeschreven was.

Bij de C-junioren stonden Birte Tellegen, Bo Meijer en Britt Bijker naast elkaar aan de start. Hattemse Tellegen won die rit in 12,30 en werd 18e, de Zwolse Meijer werd 20e in 12,40 en Bijker uit Vinkenbuurt reed in een persoonlijk van 12,68 naar een 25e stek. Donald Stappenbelts pr van 11,65 was goed voor een 17e plaats.

Foto: Henk Bootsma

Lees ook

Meer ruimte rood-voor-rood

OMMEN – De gemeente Ommen verruimt de rood-voor-roodregeling. Eigenaren die in ruil voor de sloop …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.