Home / Nieuws / Gemaal Broekhuizen en Dalfserveldwetering officieel geopend

Gemaal Broekhuizen en Dalfserveldwetering officieel geopend

DALFSEN – Gedeputeerde Bert Boerman en Herman Odink, dagelijks bestuurslid van het Waterschap Drents Overijsselse Delta, hebben woensdagmiddag de opening van het gemaal De Broekhuizen en de Dalfserveldwetering verricht.

De aanleg hiervan heeft geleid tot een sterke verbetering van het waterbeheer in de regio Dalfsen-Nieuwleusen-Hasselt. Het uit roestbruin cortenstaal opgetrokken gemaal blijkt voor het verkeer op de Hessenweg een ware blikvanger, een landmark.

“Het gebied in de regio Dalfsen-Nieuwleusen-Hasselt kampte in natte perioden met wateroverlast”, aldus Herman Odink. “Daarnaast was er in droge perioden juist een tekort aan water. Met de aanleg van de Dalfserveldwetering en de bouw van het gemaal De Broekhuizen is hier het waterbeheer weer op orde en klaar voor de toekomst.” Het project Dalfserwetering werd gesubsidieerd door de Provincie Overijssel.

Een zes kilometer lang gedeelte van het tracé van de Dalfserveldwetering werd al tussen 2013 en 2014 gerealiseerd. Er werden waterbergingen aangelegd, natuurvriendelijke oevers en vispassages. Het proces stokte bij de laatste 1.000 meter van deze wetering van de Bese naar het gemaal De Broekhuizen. Dat kwam omdat toen nog niet alle grond beschikbaar was, wat weer had te maken met de opwaardering van de N340.

De ingebruikname van gemaal De Broekhuizen langs rivier de Vecht is het sluitstuk van de afkoppeling van een deel van het bemalingsgebied van de gemalen Streukelerzijl en Galgenrak bij Hasselt. Dit 18.000 hectare grote gebied in de regio Hasselt-Dalfsen-Nieuwleusen was af en toe te nat en voldeed niet aan de geldende normen voor wateroverlast. Aan de andere kant was er in droge perioden juist een tekort aan water. Door een deel van het bemalingsgebied af te koppelen en af te voeren naar de Vecht, zijn deze knelpunten opgelost. In droge perioden pompt het gemaal vanuit de Vecht water het gebied in. Vissen kunnen het gemaal makkelijk passeren en bij de duiker onder de Hessenweg zijn faunavoorzieningen aangelegd.

Het door architect Sjouke Westhoff ontworpen gemaal van cortenstaal verbeeldt de weidsheid van het achterliggende landschap en legt de focus op rivier de Vecht.

Foto’s: Johan Bokma

Lees ook

Vechtdal Wonen en Vitaal Vechtdal bundelen de krachten

OMMEN – Woningstichting Vechtdal Wonen sluit zich aan bij Vitaal Vechtdal. Vitaal Vechtdal is een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.