Home / / Drie kunstenaars aan de slag met kunstopdracht Poort van het Vechtdal en Zwolle

Drie kunstenaars aan de slag met kunstopdracht Poort van het Vechtdal en Zwolle

REGIO – Drie kunstenaars gaan aan de slag met schetsontwerpen voor de kunstopdracht Poort van het Vechtdal en Zwolle. De stuurgroep Poort van het Vechtdal en Zwolle selecteerde de duo’s Q.S. Serafijn en Jan Willem Terlouw, Elmo Vermijs en Pieter Veen, en Giny Vos uit 120 ontvangen aanmeldingen van kunstenaars. In juni wordt bekend welk schetsontwerp verder wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

De opdracht

Op 9 november 2018 werden kunstenaars opgeroepen zich aan te melden met hun idee voor een landmark bij de kruising van de A28 met de Vecht of bij de nieuwe afslag naar het Vechtdal vanaf de A28. Het kunstwerk vertegenwoordigt zowel de poort naar het Vechtdal, dat rust, natuur en water uitstraalt, als die naar Zwolle, met dynamiek, stedelijkheid en cultuur als hoofdtoon. Het kunstwerk markeert de ontmoeting van deze twee werelden. Doel is om een kunstwerk te maken dat zowel opvalt in het landschap als daarop aansluit en daarmee zorgt voor een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Voor Zwollenaren en Vechtdalbewoners die over de A28 rijden moet het een gevoel geven van ‘daar staat ons beeld en we zijn bijna thuis’. Andere passanten moeten door het kunstwerk worden geprikkeld. Niet alleen om ervan te genieten, maar ook om het gebied te bezoeken.

De selectie

De Stuurgroep Poort van het Vechtdal en Zwolle stelde een selectiecommissie in voor de keuze uit 120 inzendingen. De commissie bestaat uit deskundigen op gebied van landschapsontwerp, kunst in de openbare ruimte, marketing, betrokkenen vanuit de directe omgeving en de opdrachtgevers (provincie Overijssel, gemeenten Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg en de waterschappen Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen).

Bij de selectie van de kunstenaars speelde de zeggingskracht van eerder gemaakte kunstwerken en de visie op de opdracht een grote rol. De commissie selecteerde twee kunstenaarsduo’s en een zelfstandig kunstenaar. Zij maken heel verschillende kunstwerken. Q.S. Serafijn en Jan Willem Terlouw maken iconische beelden, waarbij ze worden geïnspireerd door de omgeving. De selectiecommissie is nieuwsgierig naar de uitkomst van hun zoektocht naar een nieuwe betekenis voor het begrip ‘landmark’. Elmo Vermijs en Pieter Veen hebben een landschappelijke insteek met veel aandacht voor het proces met de omgeving en voor duurzaamheid. De selectiecommissie is overtuigd door hun werkwijze en het beoogde resultaat van een icoon tussen verbeelding en duurzaamheid. Giny Vos werkt vooral met licht en ruimte. De selectiecommissie ziet in Giny Vos een kunstenaar van naam en faam die met een grote mate van gevoeligheid technologie zo weet toe te passen dat er een poëtisch beeld ontstaat dat blijft boeien en een baken kan worden voor deze plek.

Ruimte voor de Vecht

Dit kunstproject komt voort uit het programma Ruimte voor de Vecht en kreeg al snel een verbreding door niet alleen een poort naar het Vechtdal te zijn, maar ook een poort naar Zwolle. De netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht richt zich op waterveiligheid, natuurontwikkeling en sociale en economische ontwikkeling van het Vechtdal.

Lees ook

Politiek verwoord: Het recht van de snelste

DALFSEN – Verschillende politieke partijen in de gemeente Dalfsen geven hun actuele standpunten weer in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.