Home / / Dinie ’76 van Albert van Willem van Vlog’s Gait genomineerd

Dinie ’76 van Albert van Willem van Vlog’s Gait genomineerd

OMMEN – “Dit is onze topkoe.” Albert en Anje Dankelman van melkveebedrijf ‘De Vlog’ in Arriën zijn vet trots op hun ‘De Vlog Dinie 76.’ In een mooi filmpje, gemaakt vanuit een drone, vertelt Albert waarom. Zijn Dinie is samen met 5 andere oude en 6 jonge koeien gekozen uit de circa anderhalf miljoen koeien die in Nederland rondlopen, en genomineerd voor de verkiezing Beste Boerenkoe 2019, georganiseerd door Melkvee magazine.

Albert vertelt in boerenjargon: “De Vlog Dinie 76. Dat is een Laurenzo uit een Kirby uit een Sunny Boy. Van vaders kant is het dus een Laurenzo, Cash maal Sunny Boy. Deze koe heeft inmiddels ruim 113.000 kg melk gegeven, in 9 lactaties, met 4.35 vet en 3.85 eiwit. Dat is voor onze omstandigheden heel hoog. Ze heeft twee weken geleden gekalfd, geeft op het moment ruim 50 kg melk per dag. En er is eigenlijk geen omkijken naar. We kunnen haar straks loslaten in de koppel en het eerste wat zij doet is naar de robot lopen. Ze heeft een super celgetal. Ze heeft maar drie keer een lichte verhoging gehad in die 12 jaar dat ze leeft. En bij de volgende bedrijfsinspectie kan ze opgaan voor 2 ster-koe. En op die leeftijd nog een lactatiewaarde van 113! Ze kan wedijveren met de jonge vaarzen. Beste uier, hele beste benen. Je hoeft er nooit achter aan. In tien keer kalven is ze maar één jaar uitgelopen. Ze wordt altijd vlot drachtig, ze was nu ook al weer elf dagen na het kalven tochtig.”

“Ja…. Ze doet het eigenlijk als een jonge dame. Vandaar dat ik deze koe opgaf voor de Beste Boerenkoe verkiezing. Want dat heeft ze verdiend. Ik ben er heel erg trots op, dat ze bij de laatste 12 hoort. Tijdens de verkiezing viel ik van de ene verbazing in de andere. Ik denk: ‘Heeft Albert dan zo’n goeie koe op stal?’ Morgen, 14 maart is de finale, we zijn uitgenodigd op een Duurzaamheidssymposium in Lelystad. Dinie eindigt zeker niet als laatste, denk ik.”

De Vlog – dat lijkt in eerste instantie een social media term. “Nee,” legt de boer uit. “Ik ben Albert van Willem van Vlog’s Gait. De Vlog is de zogenaamde ‘huisnaam,’ van onze boerderij, van vroeger.” Het boeren zat er al vroeg in bij hem. “Met 6 jaar zat ik al onder de koeien. Mijn vader zei: ‘Op Rika 8 en Gerrie 2 kun je het melken mooi leren.’ Dat weet ik nog precies. Ik kan ze ook zo voor de geest halen,” lacht Albert, die dan ook bijna geen dag binnen zit.

YouTube: De Vlog Dinie 76 van de familie Dankelman uit Arriën (Ov)

Tekst: Gea Slotman

Lees ook

Het Boek van de Week

We hebben reikhalzend uitgekeken naar dit nieuwste prentenboek van Mark Haayema (zie Boek van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.