Home / / Dalfsen wil vliegtuigwrak Millingen na 75 jaar bergen
.

Dalfsen wil vliegtuigwrak Millingen na 75 jaar bergen

DALFSEN – Het vliegtuig dat op 30 januari 1944 neerstortte in buurtschap Millingen wordt mogelijk geborgen. De gemeente Dalfsen is door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) benaderd om mee te werken aan de berging van het wrak.

In januari 1944 vonden boven Overijssel gevechten plaats tussen Amerikaanse en Duitse jachtvliegtuigen en stortte een Duitse jager met één persoon aan boord neer. Dit gebeurde iets ten westen van het buurtschap Millingen.

Er is geen parachute waargenomen en er werd vervolgens ook geen bergingspoging ondernomen. Daardoor kan het lichaam van de vlieger nog in het wrak liggen. In de jaren negentig zijn door particulieren en later door de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht peilingen verricht die er op wijzen dat grote delen van het wrak zich nog ter plaatse bevinden.

Wens nabestaanden
Het programma van het ministerie richt zich op de berging van vliegtuigwrakken en mogelijk de stoffelijke resten van vermiste bemanningsleden. In de eerste plaats om recht te doen aan de wens van nabestaanden van omgekomen bemanningsleden. Daarnaast is het een gebaar met het oog op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.

Voor het zover is moet eerst de gemeenteraad van Dalfsen akkoord gaan met het voorstel om 400.000 euro uit te trekken voor de berging. Een bedrag dat de gemeente naar verwachting volledig terugkrijgt van het ministerie. De gemeenteraad neemt hier in de raadsvergadering van 15 april een besluit over.

Indien de raad akkoord gaat zal nog dit jaar gestart worden met de voorbereidingen van de berging. De daadwerkelijke berging zal dan naar verwachting in 2020 plaatsvinden.

Foto’s: OudDalfsen

Lees ook

Vechtdal Wonen en Vitaal Vechtdal bundelen de krachten

OMMEN – Woningstichting Vechtdal Wonen sluit zich aan bij Vitaal Vechtdal. Vitaal Vechtdal is een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.