Home / / ChristenUnie start in Ommen met ‘Een ton voor iedere burger’

ChristenUnie start in Ommen met ‘Een ton voor iedere burger’

OMMEN – De ChristenUnie Ommen lanceert het plan “Een ton voor iedere burger!” Statenlid Jan Westert van de ChristenUnie in Overijssel overhandigde vanmiddag een regenton aan Hendrik en Lianne Dokter te Ommen. Zij reageerden onlangs met een soortgelijk voorstel op duurzaamheidsvragen van de ChristenUnie in Ommen. Hun idee sloot naadloos aan bij het plan van de ChristenUnie om te pleiten “Een ton voor iedere burger”.

Jan Westert over het plan: regenwater wordt gemakkelijk afgevoerd via het riool. Het zou beter zijn als dit water zou worden benut in tuinen, voor beplanting en om te sproeien. Met een regenton stimuleer je het gebruik van het regenwater op een natuurlijke manier en hoef je minder leidingwater te gebruiken. Met de actie “Een ton voor iedere burger” willen we dat promoten. De overheden zouden er aan kunnen bijdrage door actief dat beleid te stimuleren, bijvoorbeeld door met de lokale ondernemers afspraken te maken een aantrekkelijk geprijsde ton voor elke inwoner. Je kunt ook als overheid zelf tonnen inslaan en beschikbaar stellen aan inwoners, maar door goede afspraken met de lokale ondernemers te maken is het eenvoudiger en stimuleer je ook de aandacht voor de lokaal ondernemerschap.
In elk geval hoopt de ChristenUnie dat de actie in Ommen follow up krijgt. Dat advies kreeg wethouder Bart Jaspers Faijer mee. De wethouder zelf reageerde positief op het initiatief: “Regenwater opvangen en gebruiken is een goede zaak. Zo snijdt het mes aan twee kanten: dat water hoeft niet meer afgevoerd te worden en het gebruik van kostbaar leidingwater kan daardoor omlaag. Op deze manier kan elk huishouden een bijdrage leveren aan duurzaamheid.”
De ChristenUnie Overijssel hoopt dat meer gemeentebesturen het initiatief zullen omarmen en stimuleren. “In de klimaatdiscussie is er veel aandacht voor nieuwe energie, maar nog te weinig voor het watervraagstuk, aldus Jan Westert.
De ChristenUnie verraste Hendrik en Lianda Dokter uit Ommen met een ton, omdat zij juist actief op dit punt inbreng hadden geleverd bij de partij voor verduurzaming.

Lees ook

PB Dalfsen: aandacht voor de Rondweg

DALFSEN – Plaatselijk Belang dorp Dalfsen heeft signalen ontvangen dat de drukte op de Rondweg …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.