Home / / Boek van de Week: ‘De koopman van Peru’ van Natasha Pulley

Boek van de Week: ‘De koopman van Peru’ van Natasha Pulley

Merrick Tremayne verbeidt zijn tijd op de buitenplaats van zijn familie. Gewond geraakt in China, zijn been is verbrijzeld en geamputeerd, zit hij nutteloos aan te zien hoe zijn oudere ongetrouwde broer het familiegoed verkwanselt. De buitenplaats is bezaaid met bomen en andere materialen die hun vader en grootvader ooit van hun reizen naar Peru hebben meegebracht. Als de buitenplaats vrijwel failliet is en Merrick niets anders wacht dan een pastorie op het platteland komt de redding uit onverwachte hoek. De Britse overheid vraagt hem samen met zijn kameraad Clements Markham naar Peru te gaan om er stekjes van de kinaboom te stelen. Er heerst een malaria-epidemie in India en Peru heeft het monopolie op het enig werkende medicijn, kinine.

Missie

Samen komen ze in januari 1860 aan in Peru. Na een tussenstop in een havenstadje trekken ze onder het mom van een zoektocht naar zeldzame koffiebonen samen met hun begeleider Raphael het hooggebergte in. Tremayne merkt al snel dat de indiaanse priester Raphael, hij spreekt zowel Spaans als (ouderwets) Engels, op de hoogte is van hun geheime missie. De twee voelen een zielsverwantschap die na de dood van Markham alleen maar sterker wordt. Beetje bij beetje begint Tremayne het leven in het hooggebergte te doorgronden waarbij de geschiedenis van de streek een grote rol speelt en het verleden met zijn vader en grootvader die hier ook verbleven, nooit ver weg is. Zal het Tremayne lukken met de kinastekjes het land uit te komen en zo het lot van die andere kininejagers, die allen om het leven kwamen, kunnen ontlopen? Of is zijn missie gedoemd te mislukken.

Meeslepend

Na een realistisch begin in Engeland wordt de verhaallijn in Peru al snel magisch realistisch. Bewegende standbeelden van mensen die ooit leefden, gloeiend stuifmeel, rotsen van obsidiaan, Raphael die lijdt aan een vorm van catalepsie en soms tientallen jaren slaapt, zijn een bepalend onderdeel van de roman. Pulley baseert zich daarbij op de geschiedenis van de oude Inca’s en legenden van het Zuid-Amerikaanse continent. Het verhaal is meeslepend, de wazige omgeving, de buitengewone karakters en de magische wereld die Tremayne laat inzien dat niet alles is wat het lijkt, het laat je niet los.

Het boek ‘De koopman van Peru’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en/of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Vechtdal Wonen en Vitaal Vechtdal bundelen de krachten

OMMEN – Woningstichting Vechtdal Wonen sluit zich aan bij Vitaal Vechtdal. Vitaal Vechtdal is een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.