Home / / Anton en Joke van der Laak starten crowdfundingproject voor school in Uganda

Anton en Joke van der Laak starten crowdfundingproject voor school in Uganda

OMMEN – Anthon (66) en Joke (71) van der Laak uit Ommen kijken nog lang niet uit naar de geraniums. Ze genieten van het leven en vinden het ook fijn dat ze iets voor anderen kunnen betekenen. Momenteel zetten ze zich in voor de financiering van een nieuwe school in Kamuli, een district in Uganda: bouwproject ‘Plant a Smile’ (ofwel: een glimlach brengen op het gezicht van kinderen). De eerste 1000 euro van de benodigde 13.085 euro is al binnen.

Tekst: Gea Slotman

Anthon reisde voor zijn werk veel naar het buitenland. Vorig jaar was hij in Uganda om een training te geven. Daar sprak hij mensen die al een tijd bezig waren met dit bouwproject in the middle of nowhere.

Anthon: “Midden in de bush. Heel triest om te zien, dat mensen daar weinig mogelijkheden hebben om hun leven te verbeteren. Er is veel armoede en zoals in heel Uganda slecht onderwijs. Rebecca Wananda, een heel bekwame docente, is met deze kwalitatief goede school gestart. Dat was een huisje waar drie peuterklasjes in gepropt zaten. De oudere kinderen zaten in een gebouw dat ook niet meer geschikt was. Er was ontzettend veel behoefte aan iets nieuws. Normaal pak ik naast mijn werk dit soort zaken niet op. Maar dit raakte mijn hart. Hier moest ik iets mee.”

Thuis in Nederland besprak hij het met Joke. Ook zij werd erdoor geraakt. Met een aantal bekenden zorgden ze voor het geld voor een stuk grond. Anthon: “We kochten ook een waterton voor ze en de bevolking bracht zelf geld bij elkaar voor het bouwen van de school. Maar dat was niet voldoende.” Inmiddels zijn er acht leslokalen, maar alles is nog lang niet klaar.

Joke vergezelde Anthon op een volgende reis naar Uganda. Joke: “Dat maakte veel indruk… Ik zei tegen Anthon: ‘Hier moeten we wat aan doen. We hebben gedaan wat we zelf konden, maar dit moet groter getrokken worden. ”
Onlangs startten de twee daarom een crowdfundingproject om snel meer geld bij elkaar te krijgen. Dat is op dit moment dringend nodig. Waarom?

Anthon legt uit: “Het starten van niet-overheidsscholen heeft in Uganda geleid tot corruptie. Sommige van deze scholen rekenen hoge kosten voor ouders, maar leveren slecht onderwijs en hebben slechte condities in klaslokalen en slaapvertrekken. Hierdoor heeft de overheid de scholen die wél betrouwbaar zijn recent een pakket voorwaarden en regels opgelegd die veel geld kosten. De ‘Plant a Smile’ school heeft deze voorwaarden en regels ook opgelegd gekregen en zit inmiddels in een 21 dagen durende uitstelperiode om alle zaken in orde te krijgen. Niet aan alle onderdelen kunnen zij momenteel voldoen vanwege te weinig geld. En daarvoor hopen wij dat onze achterban betrokken kan en wil zijn. Wij zijn gestart met dit crowdfundingproject om op korte termijn het benodigde bedrag (13085 euro) op te halen, zodat de school de aanschaf en aanpassingen kan realiseren en continuïteit gewaarborgd is.”

Donaties: NL58 INGB 0007821056 tnv Kingdom Ministries (project Uganda)

www.kingdomministries.nl

 

Lees ook

Evelien fietst in zes weken langs 75 IPSO inloophuizen

Op 30 juni aanstaande bezoekt zij het Vechtgenotenhuis OMMEN – Op woensdag 30 juni om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.