Home / / Tien jaar Harten 10: pakkende teksten, volle zalen en heel veel zegeltjes

Tien jaar Harten 10: pakkende teksten, volle zalen en heel veel zegeltjes

DALFSEN – Harten 10 uit Dalfsen bestaat dit jaar 10 jaar. Het muzikale duo, bestaande uit Martien en Tineke, vierde onlangs het jubileum tijdens een concert in Manderveen. Op zondag 24 februari doen ze het nog eens dunnetjes over in Dalfsen bij Nikki’s.

In 2008 ontmoetten Martien en Tineke elkaar voor het eerst. Hij was onderdeel van het duo Ekkel en Kleppie en zij solozangers. Als organisator van de Blauwe Bogen dagen kwam Martien achter het bestaan van Tineke, die hij vastlegde om te komen optreden. Hij was direct onder de indruk van haar muzikale talenten, maar ook zeker van haar verschijning.

Een tijdje na het optreden in Dalfsen werd Martien benaderd door een tekstschrijver. “Ik heb een mooi nummertje voor je, maar dat moet je niet opnemen met je maat (doelend op Kleppie),maar met die meid’’, kreeg hij te horen. Met de tekst op een stukje papier ging hij vervolgens naar de boerderij waar Tineke destijds woonde. Zij zag het muzikaal ook wel zitten. De single ‘Geleend’ werd een groot succes en de twee besloten als duo verder te gaan.

Groentjes

Ook de rest van de cd sloeg aan. De combinatie van entertainer Martien, die de boel aan elkaar praat en de zangkwaliteiten van Tineke sloegen aan. Binnen de kortste keren stonden ze op menig festival en in menig feesttent. Tussen de grote artiesten optreden was in het begin wel even wennen voor de twee. ‘’We waren echt groentjes’’, vertelt Martien. ‘’We gingen groen naar binnen en kwamen blauw weer buiten’’, vult Tineke lachend aan.
Na 1,5 jaar sloeg op liefdesgebied de vonk over. En ook op muzikaal gebied bleef het ze voor de wind gaan. Na drie jaar zegde Martien zijn werk als inseminator vaarwel en stopte Tineke met haar werk in een bakkerij. Het stel kreeg twee dochters en ging zich naast hun gezin volledig richten op de muziek.

Openhartig

Een liefdeskoppel zijn en samen werken, gaat dat altijd goed? ‘’Heb je het artikel in de Stentor dan niet gelezen?’’, vraagt Martien lachend. De kop van het artikel, ‘’Ze was ineens lesbisch’’, zorgde voor veel reacties. Ze vertellen in het artikel openhartig over een lastige periode als showbizzkoppel. Wakker liggen dat hun privéleven in de krant stond doen ze echter niet. “Dat zorgt voor aandacht en daar moet je het van hebben, we vonden het wel mooi’’, vertelt Martien. “Nou die kop hadden we zelf zo niet verzonnen’’, nuanceert Tineke.

Zegeltjes

Het duo heeft door de jaren heen een groot aantal trouwe fans opgebouwd maar de omvang van hun succes blijft ze nog altijd verbazen. Zo plaatste Tineke een keer nietsvermoedend een post op Facebook dat ze nog een paar Douwe Egberts zegeltjes nodig had. Die avond, tijdens een optreden, stonden er fans in de zaal met zakjes zegeltjes. Maar dat was nog niet alles. Een paar dagen later kregen ze maar liefst 35.000 zegeltjes opgestuurd. Een fan uit Tiel had stad en land afgelopen voor zegeltjes. Met als resultaat dat het tweetal nu de halve Douwe Egberts servies collectie bezit. Ook tijdens het jubileumconcert in Manderveen werden ze overspoeld met zo veel cadeaus van fans dat ze er bijna ongemakkelijk van werden Zo liet iemand een schilderij maken van het tweetal. Dat schilderij heeft nu een prominente plek gekregen in het huis van de Dalfsenaren.

Optredens

“Mensen denken vaak dat het makkelijk verdiend is: een half uurtje zingen voor een rooitje, maar er komt veel meer bij kijken. We zijn overdag veel bezig met promotie, dingen regelen en opnemen. ’s Avonds zijn we vaak op pad. In het weekend soms wel drie optredens op een avond’’, vertelt Martien. “Ik zou ook weleens op zaterdagavond gewoon op een verjaardag willen zitten, maar dat gaat vaak niet’’, aldus Tineke. Toch treden ze nog steeds met veel plezier op. Voornamelijk de afwisseling in de optredens vinden ze erg leuk. “Of we nu voor 30.000 mensen in het Gelredome staan of tijdens een huiskamerconcert voor een handvol mensen , het is allebei leuk.’’ Sommige optredens zijn uitdagender dan anderen. Zo werden ze onlangs geboekt om op te treden voor een fan die terminaal ziek is. “In het begin was het best lastig, maar toen trokken we een pilsje open, gingen we spelen en toen werd het onverwachts toch nog een hele gezellige middag’’, aldus Martien. Wat hun muziek en teksten voor mensen kan betekenen blijven zij na tien jaar dan ook nog steeds een van de mooiste kanten van het beroep vinden. Van stoppen moeten ze nog niets weten. “Je weet nooit hoe het loopt, maar we denken en hopen dat we genoeg te bieden hebben om nog tien jaar vol te maken.”

Harten 10 speelt op zondag 24 februari een thuiswedstrijd in Dalfsen. Om 17.30 uur treden zij op bij Nikki’s. Het nieuwste (verzamel)album is te koop via info@harten10.nl.

Tekst/foto: Cynthia Vos

 

Lees ook

Online masterclass ‘Van de druppel naar de Vecht’

Meedoen vanaf de bank REGIO – Waterschap Drents Overijsselse Delta en waterschap Vechtstromen nodigen bewoners …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.