Home / / Stokvisdennen wint eerste Ten Catebokaal

Stokvisdennen wint eerste Ten Catebokaal

HEERENVEEN – Zaterdagavond was Thialf het decor voor een zeer geslaagde eerste editie van de strijd om de Ten Catebokaal. De gebroeders Wouter en Bart-Willem ten Cate hebben deze wedstrijd in het leven geroepen om zo alle wedstrijdschaatsers van hun beider verenigingen Bornse Schaats- en Skeelervereniging en Stokvisdennen, de kans te bieden snelle tijden te rijden in Thialf.
Om de avond een extra competitief tintje te geven, werd besloten dat de club met de meeste persoonlijke records in verhouding tot het aantal gereden ritten per club, de bokaal zou krijgen. Dat resulteerde op het snelle Friese ijs in heel veel records van heel veel blauw-oranje schaatsers, want beide Overijsselse clubs dragen deze kleuren. Dit alles mede mogelijk gemaakt door Schaatscircuit.nl, dat tevens de nodige ondersteuning bood aan de juryleden in deze voor hen onbekende omgeving. Het was ook achter het glas en op de baan voor de juryleden, gerekruteerd bij verschillende Deventer clubs, een spannend avondje, met valpartijen, verkeerde wissels, een tijdwaarneming die even weigerde en schaatsers die elkaar inhaalden, of toch net niet.

Na een spannende strijd won uiteindelijk de Stokvisdennen door in een indrukwekkende 62 procent van de ritten een pr te rijden. Borne deed het ook prima en kwam tot 50 procent. De 17 Dalfsense pupillen zorgden met 38 pr’s voor een even groot deel in de eindoverwinning als de 36 junioren en ouder. De jongste deelnemers reden dan ook ieder drie ritten, tegenover de rest ieder twee en maken bovendien zo in het begin van hun carrière nog het makkelijkst progressie. Dat neemt niet weg dat de junioren tot en met de vier meeschaatsende ouders dus ook in meer dan de helft van de ritten sneller waren dan daarvoor. Voor zoveel schaatsers, van net een eerste wedstrijd rijdend tot beste B-junior van de wereld op de 500 meter, waren er drie coaches mee, te weten Bart-Willem ten Cate, Brant Aukema en Freddy Wennemars.

De opvallendste pr’s kwamen op het conto van B2-junior Stefan Westenbroek. Hij verbeterde zijn eigen baanrecord op de 500 meter tot 35,65 seconden en het acht jaar oude record van Koen Verweij op de 1000 meter tot 1:11,62. Die laatste tijd betekent een verbetering van zijn eigen tijd met ruim een seconde.

Foto: Sjoerd Hofstee

Lees ook

Bingo in het Hervormd Centrum

OMMEN – Vanaf aanstaande zaterdag kunnen liefhebbers van bingo het spel weer komen spelen in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.