Home / / Nieuwe tentoonstelling Nationaal Tinnen Figuren Museum

Nieuwe tentoonstelling Nationaal Tinnen Figuren Museum

OMMEN – Zijn met veel liefde, inspanning en een klein fortuin opgebouwde verzameling tinnen figuren betekende veel voor mr. H.J. van den Hoek Ostende (1929-2016). Dat deze verzameling in stand zou blijven ook. Daarom liet hij zijn collectie na aan het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen. Dit levenswerk staat nu, van 16 februari tot 27 oktober 2019, tentoongesteld in het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen.

Naast de duizenden figuren heeft het museum ook een groot deel van zijn administratie gekregen. Van den Hoek Ostende was archivaris bij de gemeente Amsterdam, het verzamelen en archiveren zat hem in het bloed. Deze documenten geven een geweldig inzicht in de inspanning die het een halve eeuw geleden kostte om zo’n collectie op te bouwen.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen. Eén deel van de tentoonstelling vertelt het verhaal van Napoleons ‘Grande Armee’ en het andere deel van de tentoonstelling laat de verscheidenheid zien van veelal exotische tinnen figuren uit heel Europa en daarbuiten, van wel meer dan honderd ateliers. De Napoleontische figuren zijn deskundig per onderdeel geëxposeerd om de organisatie van dat gigantische leger te laten zien.
Het andere deel van de tentoonstelling is heel internationaal met veel diverse figurenscènes uit verschillende tijdsperioden.
Prominent aan het begin van de tentoonstelling staat een enorme sprookjesachtige vorstenoptocht met rijk versierde olifanten, kamelen en paarden. De ‘Delhi Durbar’ in India. Deze stoet geeft de bezoeker de mogelijkheid om zich een voorstelling te maken van dit extravagante evenement ter gelegenheid van de kroning van de Britse Edward V tot keizer van India, in 1911. Destijds koste de organisatie van dit evenement al een miljoen pond.
Ook staat er een rijtoer van de Britse koningin Elizabeth in haar koets, voorafgegaan en gevolgd door ere-escortes.
Er staan ook scènes die je mee terug nemen in de tijd, zoals een nostalgische Spaanse legertros met door paarden en ezels getrokken karren.Dat doet ook de expositie van de Krimoorlog (1853-1856).

Tegelijk met de inrichting van deze tentoonstelling is ook een deel van het museum nieuw ingericht.
Zie voor openingstijden:

www.tinnenfigurenmuseum.nl

Lees ook

Wethouder Ko Scheele leest voor bij de bieb

OMMEN – Van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari zijn de Nationale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.