Home / / ‘Johan Derksen Keeps The Blues Alive’ naar het bostheater in Ommen

‘Johan Derksen Keeps The Blues Alive’ naar het bostheater in Ommen

OMMEN – Stel: je bent een ontzettende muziekliefhebber en hebt net een welverdiende vakantie geboekt eind juni. Oeps, dan ben je jezelf een partij te leep af geweest. De enige ontsnappingsclausule is een beroep doen op je annuleringsverzekering, en hopen dat die je tegemoet komt, anders wordt het een gevalletje ‘jammer dan’. Zit je balend weg te smelten op een stretcher op het gloeiend hete strand van Tenerife, terwijl de gedachten uitwaaieren naar al het moois dat plaatsvindt het bostheater in Ommen. Wat je mist is niet voor de poes. Op 22 juni The Kik speelt Boudewijn de Groot en op 30 juni De Dijk.

Tekst: Willem Lampe

Mocht dit gemis al bijna ondragelijk zijn, dan geeft het tussendoortje op zeker de definitieve doorslag tot intens zelfbeklag. Op 27 juni komt de flamboyante Johan Derksen de blues promoten in het amfitheater, gesitueerd nabij de brandtoren op de Besthmenerberg. In ‘Johan Derksen Keeps The Blues Alive’ neemt ‘de Snor’ het publiek mee naar de roerige jaren zestig. De jongere oudere met een voorliefde voor de blues herinnert zich ongetwijfeld de even intense als overweldigende muziek uit deze periode, een stroming die binnenkwam als een uppercut, of nee, een smerige stoot onder de gordel. Dominees spraken over hel en verdoemenis, maar The British Invasion was niet te stuiten. Bands als Them met Van Morrison, The Yardbirds, The Rolling Stones, The Spencer Davis Group en John Mayall’s Bluesbreakers lieten de brave, keurige, maar ingedutte gevestigde orde kennis maken met het verdriet en de rauwe klanken van Amerikaanse blueslegendes als Sonny Boy Williams, John Lee Hooker, Muddy Waters, B.B. King, Howlin’ Wolf en Buddy Guy.

Of Nederland daar gevoelig voor was? Nou, en hoe! Het gevolg was de opkomst en succes van een flink aantal Nederlandse bluesbands, waaronder Cuby + Blizzards, Livin’ Blues, The Bintangs, Flavium en Blues Dimension, destijds door de gevestigde orde bestempeld als langharig, werkschuw tuig. Momenteel is blues een genre dat zowel op de radio, alsmede op de kijkbuis vrijwel wordt genegeerd, omdat er in het commerciële format van de zenders geen ruimte meer voor is. Maar de blues is allesbehalve dood en dendert voort op festivals en concerten. Grote aanjager en voorvechter van deze muzieksoort en de man die geregeld het waakvlammetje doet oplaaien tot een heus vreugdevuur is Johan Derksen. De sigarenmagiër, die als voetbalanalist nooit een blad voor de mond neemt en menigeen tegen zich in het harnas jaagt met spijkerharde uiteenzettingen, is naast voetbalkenner tevens een hartstochtelijk pleitbezorger van de blues.

Elke zondagmiddag promoot ‘de Snor’ vanuit café Hofsteenge in zijn woonplaats Grolloo zijn favoriete muziekgenre. Derksen is tevens aanstichter van het Holland International Blues Festival, welke komende zomer in bluesvillage Grolloo op de kalender staat, met louter Amerikaanse topnamen als ZZ Top, Jonny Lang en Lynyrd Skynyrd. Bluesmissionaris Derksen gaat dus ook op missie in Ommen en wordt in zijn zendingswerk gesteund door illustere namen uit de vaderlandse muziekwereld. Naast de Haagse band The Clarks, zijn onder (veel) meer van de partij Erwin Java, de ultieme bluesgitarist van Nederland en bekend van Cuby + Blizzards, Herman Brood en King of the World, Theo van Es, leadzanger van legendarische beatband The Shoes en Big Pete, de man die als geen ander ‘gevoel’ uit zijn mondharp weet te toveren.

Wie deze unieke bluesshow wil ondergaan kan gokken op een plaatsje in het bostheater van Ommen op de dag dat het allemaal gepland staat (donderdag 27 juni), maar wie zeker wil zijn van zijn zaak en een paar euro’s wil besparen haalt een toegangsbewijs in de voorverkoop, welke reeds is gestart.

Check www.bostheaterommen.nl of neem een voorproefje op website www.keepsthebluesalive.nl.

Lees ook

Politiek Verwoord: Gemeentebelangen

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.