Home / / Boeiende Historische avond in Dalfsen drukbezocht

Boeiende Historische avond in Dalfsen drukbezocht

DALFSEN – Maandag was de jaarlijkse Historische avond van de Historische Kring Dalfsen. De tweehonderd gratis kaartjes waren in een mum van tijd op. Henk van de Beeke had een fraai programma in elkaar gezet met voor elke, in geschiedenis geïnteresseerde, Dalfsenaar wat wils.

Hij begon met een klankbeeld van de Vecht en de daarop varende denkbeeldige zomp. Daarna ging hij echt op Dalfsen in. Beginnend bij het station toonde hij veel foto’s van het aangezicht van Dalfsen aan de Vecht. Ooit was er zelfs een zwembad in de Vecht. Met een badmeester en zwemles. Wie de Vecht over kon zwemmen was geslaagd. Overigens bleek na verloop van tijd dat de badmeester zelf niet kon zwemmen.

Vervolgens liet hij aan de hand van kaartmateriaal van de Topotijdreis-site de ontwikkeling van de Vecht en van het dorp Dalfsen zien. Meest opvallende was de kanalisatie van de Vecht begin 20e eeuw en de pas na de oorlog in gang gezette groei van het dorp.

Een bijzonder aspect was dat het voor de oorlog wemelde van ronde dakkapellen op gebouwen op huizen in Dalfsen. Die zijn nu, op een nieuwbouwhuis aan de Welsummerweg na, allemaal verdwenen. De slideshow over de chicoreifabriek leverde, gezien de reacties in de zaal, veel herkenbare beelden op.

Boerenknecht Gait
Na de pauze trad meester verteller Stan Fritschy op. Hij nam het publiek mee in een verhaal over boerenknecht Gait, die zich liet pakken door de heks Klein Minneken om met een kruiwagen vol goud zijn geliefde, een rijke boerendochter, te winnen. Het deed denken aan de bekendere Witte Wievensagen.

Henk vertoonde daarna nog allerlei oude foto’s van Dalfsenaren, waarbij de zaal behulpzaam was in het benoemen van degenen die op die foto’s stonden. Een uit de oorlog daterende en haarscherpe luchtfoto van Rechteren oogstte veel bewondering.

Voorzitter Jan Sibelt sloot de avond af, bedankte Henk en Stan en vroeg nadrukkelijk om ondersteuning door vrijwilligers bij diverse projecten van de Historische Kring, waaronder de viering van 75 jaar bevrijding. De bezoekers toonden na afloop grote waardering voor de invulling van de avond.

Lees ook

Politiek Verwoord: Gemeentebelangen

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.