Home / / Waterschap verwijdert stenen langs Vechtoever bij landgoederen Rechteren en Vilsteren

Waterschap verwijdert stenen langs Vechtoever bij landgoederen Rechteren en Vilsteren

VILSTEREN – Waterschap Drents Overijsselse Delta verwijdert stenen langs delen van de zuidelijke Vechtoever. Het gaat om een lengte van circa twee kilometer bij landgoed Rechteren en één kilometer bij landgoed Vilsteren. De werkzaamheden zijn afgelopen maandag van start gegaan en worden naar verwachting komend voorjaar afgerond.

Weghalen van de stenen op deze locaties is niet nadelig voor de waterveiligheid. Het plan is ontstaan in samenwerking met de beide landgoederen.

Het verwijderen van de stenen draagt bij aan het stap voor stap omvormen van de Vecht in een veilige en beleefbare halfnatuurlijke laaglandrivier. Om dit doel te bereiken werken vele lokale partijen uit Nederland vanuit het programma Ruimte voor de Vecht en Duitsland samen.

Europese richtlijn

Ook levert het weghalen van de stenen een bijdrage aan gestelde eisen vanuit de Kaderrichtlijn water. Dit is een Europese richtlijn die voorziet in mogelijkheden voor natuurontwikkeling. In het winterbed van de Vecht bij Rechteren realiseren het Waterschap een waterpoel.

Met de gemeente Zwolle zijn afspraken gemaakt om het vrijkomende puin toe te passen als fundering voor aan te leggen wegen op het industrieterrein Hessenpoort in Zwolle. Deze manier van werken levert een bijdrage aan het begrip ‘circulaire economie’: het hergebruik van grondstoffen.

Lees ook

Soundtrackmuziek in WH Zwart Hal

LEMELERVELD – Arjan Breukhoven verzorgt op zaterdagmiddag 5 februari een orgelconcert in de WH Zwart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.