Uit Hei en Dennen: Praag

Wij reisden vorig jaar met een bus vol wat oudere Nederlanders naar Praag om daar het kerstfeest, zonder wederzijdse kinderen en kleinkinderen, gezellig te vieren. Het is geen sinecure hoor, in alle vroegte naar Zeddam rijden om daar je labels voor de koffers te kunnen aanbrengen en dan, in de immense drukte te wachten tot jouw bus wordt omgeroepen.

Wij liepen, als alle andere mensen, als kippen zonder kop toch eerder naar de instapplaats. En dat willen de medewerkers van het vervoersbedrijf nou juist voorkomen. Maar ja, schapen lopen achter andere schapen aan hè. Iedereen fluisterde naar de partner “zoek jij een mooie plek in de bus, dan houd ik de koffers in de gaten”. Dit om te voorkomen dat je bagage in de bus naar Barcelona verdwijnt.

Allemaal niet nodig, er lopen vele kwieke regelaars rond de bussen, die jouw koffers echt wel bij de juiste bestemming plaatsen. Zoiets idioots doe je toch ook niet op Schiphol. Het is heerlijk zitten in de bus, je hoeft nergens op te letten, wordt om de twee uur losgelaten in een belendend autobaanrestaurant met toiletten en je leert elkaar beter kennen. Je gaat ontdekken met wie het wel of niet accordeert, waar mee te lachen valt en een paar personen die je gaat mijden.

Eén goed uitziende mevrouw van rond de 60 (dus jonkie) deelde ons allemaal luid mede, dat zij wel 20 vriendinnen had, rijk gescheiden was en van vermogende ouders stamde. Dat leidde tot mijn vileine opmerking “wat vreemd dat geen van die 20 vriendinnen met je mee wilde naar Praag”. De toon was gezet! De volgende ochtend, na een nacht in een mooi hotel in Chemnitz, vertrokken wij naar Tsjechië. Geen grens te bekennen, wel dikke gele rookpluimen uit vervallen huizen en fabrieken. Wij kregen onderweg heel veel informatie van de reisleider/chauffeur. Het lang onder het communisme geregeerde land bouwde haar industrie en handel successievelijk op. De jongere Tsjechen spreken veelal Engels, de ouderen Russisch en de nog ouderen Duits.

Ons hotel in Praag was erg goed en gastvrij. Het eten en drinken smakelijk en de Nederlandse tolk voortreffelijk. Iedere dag liet ze ons bijzondere gebouwen zien en vertelde ze over het verleden en heden van Tsjechië en Praag. Ik kan iedereen aanraden om op een bepaalde leeftijd deze vorm van reizen te kiezen. En Praag? Zo wonderschoon en schitterend gerestaureerd. Vriendelijke mensen, echt eine Busreise Wert!

Antoinette