Home / / Leerlingen op bezoek in Grote Kerk in Dalfsen

Leerlingen op bezoek in Grote Kerk in Dalfsen

DALFSEN – In de tweede week van februari gaan meer dan 200 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Dalfsen op bezoek in de Grote Kerk in Dalfsen. Veel jongens en meisjes kennen de kerk alleen van de buitenkant: een imposant historisch bouwwerk, midden in het dorp, omgeven door een gazon, met daaromheen weer een muurtje. Van maandag 11 tot en met donderdag 14 februari zal de grote deur in de toren open staan. Binnen wacht de scholieren een historische ontdekkingsreis. Na de binnenkomst door het torenportaal gaat de route naar de kapel Van Rechteren met het zandstenen grafmonument, langs altaarstenen en daarna naar de grafkelder van de familie Van Coeverden. In de 12e eeuw was er op de plaats van de Grote Kerk al een kleine Romaanse kerk, gewijd aan de heilige Cyriacus. Met de bouw van de toren is in de 15e eeuw is begonnen. Je kunt nog zien dat er eerst is gebouwd met tufsteen, daarna gemengd baksteen en tufsteen en tenslotte alleen nog met baksteen. De toren is diverse keren door brand geteisterd. Het laatst in 1893.Het gotische koor ontstond eveneens in de 15e eeuw. De kaarsenkronen in de kerk dateren uit 1758, de kansel is gemaakt in het begin 18e eeuw. En wat zijn dat toch voor vreemde inkervingen in de Van Dedemsbanken? Weinig mensen weten dat er op de bovenkant van de voorste bank nog bijtsporen van paarden zichtbaar zijn uit de Franse tijd, ca. 1800, toen Kozakken hun paarden stalden in de kerk.Tijdens de historische ontdekkingsreis door de kerk komen er nog meer bijzonderheden aan de orde.
De Commissie Kerkopenstelling Grote Kerk heeft dit evenement georganiseerd. Vanaf de maand mei tot en met september is de Grote Kerk op dinsdagmiddag en donderdagochtend open voor het publiek. Op Blauwe Bogendagen in de zomermaanden is de kerk ook open op vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Elke zondag vinden er kerkdiensten plaats van de Protestantse Gemeente te Dalfsen.

Lees ook

Politiek Verwoord: Gemeentebelangen

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.