Home / / Hulp voor wie worstelt met onbetaalde rekeningen

Hulp voor wie worstelt met onbetaalde rekeningen

OMMEN/HARDENBERG – Inwoners van Ommen en Hardenberg die worstelen met onbetaalde rekeningen, kunnen voortaan voor hulp terecht bij het project ‘Voor Elkaar!’. De beide gemeenten willen hun burgers een helpende hand bieden voordat schulden te veel zijn opgelopen. Afgelopen vrijdag gaven de wethouders Gitta Luiten (Hardenberg) en Leo Bongers (Ommen) het startschot voor het project. Niet alleen de gemeenten doen daaraan mee, maar ook woningcorporatie Vechtdal Wonen, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en waterbedrijf Vitens. Er zijn gesprekken gaande met energiebedrijven om hen ook bij Voor Elkaar! te laten aansluiten.

Als mensen een betalingsachterstand oplopen, bijvoorbeeld bij het betalen van de huur, is er vaak meer aan de hand. Als er dan geen hulp komt, zien ze door de bomen het bos niet meer, schuiven steeds meer rekeningen aan de kant en belanden uiteindelijk in de schuldsanering. Ook kan huisuitzetting dreigen of het afsluiten van gas, water en licht. Met het project Voor Elkaar! moet ervoor worden gezorgd dat het niet zover komt. Bij de presentatie van het project vertelde ervaringsdeskundige Sandra wat haar was overkomen toen haar toenmalige partner post voor haar achterhield. Schulden stapelden zich op en ze belandde op straat. Daarna volgden twee jaar schuldsanering. Inmiddels is ze schuldenvrij, maar, zegt Sandra: ‘Ik had het fijn gevonden als er eerder contact was geweest voor hulp, bijvoorbeeld toen er 1 of 2 maanden geen huur was betaald. Dat had veel ellende gescheeld.’

Tachtig gemeenten

Landelijk zijn er zo’n tachtig gemeenten met soortgelijke projecten als Voor Elkaar! Gemiddeld kampt één op de vijf huishoudens met problematische schulden. In een stad als Almere bijvoorbeeld, wordt zo’n vijftig keer per maand een beroep gedaan op hulp bij betalingsachterstanden. Luiten en Bongers verwachten niet zo’n grote toeloop, al moet het komende jaar uitwijzen hoeveel mensen een beroep zullen doen op Voor Elkaar!.

Die hulp is geheel vrijwillig, benadrukt een medewerker van een Samen Doen-team. Zij zullen in de praktijk Voor Elkaar! uitvoeren. ‘Bij een signaal van bijvoorbeeld een huurachterstand, nemen we contact op met de betreffende huurder. Onze belangrijkste vraag is: “Hoe kunnen we u helpen?”. Er is geen spraken van betutteling of met de vinger wijzen. Wil een huurder vooralsnog geen hulp, dan laten we een kaartje achter zodat hij of zij ons kan bellen mocht er wel hulp nodig zijn. De woningcorporatie krijgt een melding dat we geweest zijn, verder niet.’

Het project heeft een looptijd van een jaar. In maart zullen de eerste huisbezoeken zijn. Het is de bedoeling dat na afloop van het jaar wordt gekeken of en hoe de hulpverlening wordt voortgezet.

Tekst en foto: Ida Stroosnijder

Lees ook

Politiek Verwoord: Gemeentebelangen

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.