Home / / Herman Pleij bij Cultureel Café Dalfsen over de regionale identiteit

Herman Pleij bij Cultureel Café Dalfsen over de regionale identiteit

Op vrijdagavond 25 januari komt Herman Pleij, emeritus hoogleraar, naar Dalfsen. Op verzoek van Cultureel Café Dalfsen besteedt hij speciaal aandacht aan de regionale identiteit in Oost-Nederland: Bestaan er echte Sallanders? Deze vraag ligt in het verlengde van zijn boek: “Moet (nog steeds) kunnen: op zoek naar de Nederlandse identiteit”.

De vertrouwde kaders van geloof en ideologie zijn vervaagd. Vooral in het verzuilde Nederland is dat hard aangekomen: zonder houvasten blijkt men niet te kunnen leven. Steeds meer mensen vinden steun in verkenningen van het eigen verleden. Hoe komt het dat ik ben wie ik ben? Direct houvast biedt de zicht- en tastbare omgeving. Maar juist die is nog in het recente verleden ingrijpend veranderd. Door de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog is het hele land herverkaveld en zijn talrijke dorps- en stadscentra meedogenloos vernieuwd. Nog in de jaren ’60 van de vorige eeuw maakten waterlopen, wallen, stadspoorten en dorpsboerderijen plaats voor supermarkten, banken, flats en parkeerplaatsen. Wat er nog is of lijkt te zijn, verdient de grootste aandacht. Daaraan kan men immers dat noodzakelijke verleden nog aflezen. Maar hoe authentiek moeten die historische plaatsen zijn en blijven? Lopen we niet het gevaar dat we de opgekalefaterde sporen van vroeger eerder gebruiken voor het zwelgen in een verleden dat ons het best bevalt? En betekent de verkenning van een regionale identiteit niet eerder stilstand, isolement en doelbewuste blokkering van elke vernieuwing?

Herman Pleij is bekend van radio en TV. Zijn belangstelling voor het maatschappelijk debat uit zich in zijn frequente deelname aan praatprogramma’s. Hij publiceert veel over cultuurhistorische onderwerpen, zoals het vraagstuk van de nationale identiteit.

De avond wordt gehouden op vrijdag 25 januari 2019 om 20.00 uur in de Trefkoele+, Ruigedoornstraat 108 te Dalfsen. De zaal is open om 19.30 uur. De toegangsprijs is € 10,– in de voorverkoop en € 12,50 in de zaal. Voor kaartverkoop kunt u terecht bij de Read Shop in Dalfsen en/of bij Primera te Dalfsen. Voor e-tickets of voor meer informatie, zie www.cultureelcafedalfsen.nl, of bel 0529-432798.

Lees ook

Soundtrackmuziek in WH Zwart Hal

LEMELERVELD – Arjan Breukhoven verzorgt op zaterdagmiddag 5 februari een orgelconcert in de WH Zwart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.