Home / / Duo uit Ommen strijdt voor gerechtigheid tijdens Muskathlon

Duo uit Ommen strijdt voor gerechtigheid tijdens Muskathlon

500 kilometer op de racefiets door Rwanda, ‘het land van de duizend heuvels’

OMMEN – In vijf dagen vijfhonderd kilometer door Rwanda fietsen. Voor die unieke uitdaging staan Alphons Schokker en zijn sportmaat Marinus Dunnewind uit Ommen dit jaar. De mannen hebben zich ingeschreven voor de Muskathlon van Compassion (27 september-5 oktober), een goede doelenproject waarmee geld ingezameld wordt om kinderen uit Rwanda van armoede te bevrijden.

De twee vrienden zijn niet de eersten uit Ommen die meedoen aan deze bijzondere, loodzware tocht. “De broers Henk Jan en Freddie Jansen uit Ommen zijn ons al voorgegaan” vertelt Marinus. “Zij zijn naar Indonesië geweest. ‘Is dit niet iets voor jou, jij fietst toch graag?’vroeg één van de broers mij vorig jaar. En zo is mijn interesse voor de Muskathlon In Rwanda gekweekt… Afgelopen november heb ik de informatieavond in Veenendaal bezocht en ik besloot mezelf op te geven!”

Marinus, die het avontuur op de racefiets door ‘het land van de duizend heuvels’ het liefst met een sportmaat wilde aangaan, vroeg daarop Alphons of hij misschien zin had om ook te gaan. De twee kennen elkaar van de Commissie Halve Marathon van Atletiekvereniging ACO van Elderen. Het toeval wil dat ze daarna ook alle twee de Alphacursus (bijbelstudie) in Ommen bezochten. Alphons: “De Muskathlon leek me wel wat, al houd ik me in sportief opzicht eigenlijk alleen maar bezig met hardlopen. Maar inmiddels heb ik een racefiets aangeschaft! “

Drijfveer

Over hun drijfveer om mee te ‘strijden’ zeggen Marinus en Alphons: “Het is een mooie manier om iets voor de medemens te doen! Je komt van de bank, gaat aan de slag en doet daadwerkelijk iets voor een naaste. Het is voor ons ook een stukje geloofsbeleving… Compassion is een organisatie met een christelijke instelling. Naast het Child-Survival Programma, waarbij de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby´s worden geholpen te overleven, zijn er onder andere projecten op het gebied van leiderschap. Dit allemaal met het doel de kinderen uit de armoede te trekken.”

Om mee te doen aan de Muskathlon moet per deelnemer een bedrag van 10.000 euro bijeengebracht worden. Dit geld zal ingezet worden om de armoede te bestrijden. Alphons en Marinus gaan meerdere acties op touw zetten om het geld bij elkaar te sprokkelen.

Het duo wijst op het Compassion-sponsorprogramma. “Dankzij dit sponsorprogramma krijgen de kinderen in Rwanda (tot 18 jaar) onderwijs, gezonde voeding en medische zorg. We hopen natuurlijk zoveel mogelijk sponsoren binnen te halen! Een sponsorkind kost slechts 33 euro in de maand, je gaat de sponsoring voor minimaal drie jaar aan. Maar natuurlijk kunnen de mensen ook gewoon een donatie doen!”

Politiebegeleiding

Het ligt nog wat ver weg, maar beide Ommenaren kijken nu al reikhalzend uit naar het fietsavontuur dwars door het adembenemende Afrikaanse landschap. “De wegen in Rwanda zijn goed geasfalteerd, wat betreft infrastructuur loopt het land voor op de rest van Afrika. Qua veiligheid zit het ook wel goed, want we fietsen de tocht onder politiebegeleiding. Het wordt dus een echte ‘tour de Rwanda caravaan!” laten Alphons en Marinus vrolijk glunderend weten.

In de tijd dat er niet gefietst wordt, zal de groep deelnemers in Rwanda onder meer een kerkdienst bezoeken. De deelnemers krijgen bovendien de mogelijkheid om hun sponsorkind te ontmoeten. Verder staat er in ieder geval een bezoek aan het museum op het programma, waar de bloederige geschiedenis van Rwanda centraal staat. Meer dan 800.000 mensen stierven in Rwanda tijdens de oorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s.
Voor meer informatie over Compassion en de Muskathlon zie www.compassion.nl en musklatlon.com. Ook meedoen? Aanmelding is nog steeds mogelijk!

Strooizoutactie

Alphons en Marinus zullen meerdere acties organiseren om het benodigde geld binnen te halen. “Nu het winter is, leek ons een strooizoutactie wel een goed idee!”

De aftrap van deze eerste actie in Ommen en omgeving is op 19 januari. Ze gaan dan met het strooizout de wijken in, dus langs de deur. De prijzen van het strooizout zijn als volgt: 1 emmer (4 kg) 5 euro, 2 emmers 9 euro, 3 emmers 12 euro. Het zout wordt bij de mensen thuis afgeleverd. Bestellingen kunnen telefonisch worden doorgegeven via tel. 06 23628749. (Alphons Schokker) of via email alphonsschokker@gmail.com

Rond de paasdagen zal een actie volgen met betrekking tot de verkoop van beenhammen.

Lees ook

Wethouder Ko Scheele leest voor bij de bieb

OMMEN – Van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari zijn de Nationale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.