Home / / College wil koopzondagen in Hardenberg een vervolg geven

College wil koopzondagen in Hardenberg een vervolg geven

HARDENBERG – Het college van B&W wil supermarkten in alle kernen de ruimte bieden om van april tot en met oktober en voorafgaand aan Kerst en oud & nieuw op zondag tussen 13.00 en 17.00 uur open te gaan. Voor alle overige winkels in de gemeente wil het college maximaal tien koopzondagen per jaar aanwijzen. Om dit mogelijk te maken, stelt het college de gemeenteraad voor de winkeltijdenverordening te wijzigen.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de gemeente Hardenberg ervaring wil opdoen met koopzondagen. Dat is in 2018 gebeurd. In de zomerperiode en rond de feestdagen mochten winkels in Hardenberg en Dedemsvaart bij wijze van proef hun deuren openen op zondag. Vanaf eind oktober mochten supermarkten in Hardenberg en Dedemsvaart om en om open op zondag. Daarnaast zijn rond de feestdagen specifieke koopzondagen aangewezen voor alle supermarkten in de gemeente Hardenberg.

Evaluatie

Inmiddels is de proef met koopzondagen geëvalueerd. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met verschillende partijen, zoals winkeliers, ondernemersverenigingen, bewoners van winkelgebieden en kerkelijke instanties. Alle supermarkten en overige winkeliers kregen een uitnodiging voor het invullen van een enquête. Van deze mogelijkheid is veel gebruik gemaakt.
Uit de evaluatie blijkt dat er verschillend wordt gedacht over koopzondagen. Wel komt naar voren dat een gelijk speelveld voor kleine en grote kernen gewenst is. Supermarktondernemers in Hardenberg en Dedemsvaart geven aan dat zij het om en om openen van hun winkel op zondag met het oog op personeel, logistiek en marketing complex vinden.
“Rekening houden met verschillende belangen en opvattingen”
Wethouder Alwin te Rietstap: “We hebben goed geluisterd naar de ervaringen en aandachtspunten van de verschillende partijen en gekeken waar een breder draagvlak voor is. Diverse ondernemers geven aan behoefte te hebben aan een goede balans tussen werk en privé. Over het openen van supermarkten op zondag wordt verschillend gedacht. De behoefte van supermarkten om op zondagen in het toeristisch seizoen en de periode rond de feestdagen open te mogen wordt breed gedeeld. Van de overige winkeliers horen we dat zij vinden dat koopzondagen bijzonder moeten zijn en blijven, bijvoorbeeld door een koopzondag te combineren met activiteiten of festiviteiten. Met ons voorstel aan de raad om de koopzondagen in Hardenberg een vervolg te geven hebben we een balans gevonden en houden we rekening met de verschillende belangen en opvattingen.”

Voorstel aan gemeenteraad

Het college van B&W stelt de gemeenteraad van Hardenberg voor de winkeltijdenverordening te wijzigen. Met de wijziging krijgen supermarkten in alle kernen van de gemeente Hardenberg de ruimte om van april tot en met oktober op zondag tussen 13.00 en 17.00 open te zijn. Ook mogen supermarkten volgens het voorstel op de zondagen voorafgaand aan Kerst en oud & nieuw open.
Voor alle overige winkels in alle kernen van de gemeente Hardenberg kan het college maximaal 10 koopzondagen per jaar aanwijzen. Op deze koopzondagen mogen ook supermarkten open. Deze koopzondagen worden in afstemming met de winkeliers aangewezen.

De gemeenteraad bespreekt dit voorstel in de oriënterende ronde van 12 februari en neemt op 26 februari een besluit.

Lees ook

Soundtrackmuziek in WH Zwart Hal

LEMELERVELD – Arjan Breukhoven verzorgt op zaterdagmiddag 5 februari een orgelconcert in de WH Zwart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.