Home / / Bostheater heeft met De Dijk een dikke vis aan de haak geslagen

Bostheater heeft met De Dijk een dikke vis aan de haak geslagen

OMMEN – Het is al weer enkele jaren geleden dat Ewald Klein Herenbrink en Koen Boschman hun opwachting maakten bij Stichting Bostheater Ommen. Twee jongens van de stad. Muziekliefhebbers bij uitstek. Het duo zag potentie in de unieke locatie, een vergeten amfitheater rustiek gelegen midden in uitgestrekt loofhout en sparrenbos, ver van de bebouwing. Natuurlijk, er was een begin gemaakt. Lokale en regionale bandjes, korpsen en koren werd een podium geboden, maar er zat volgens de twee zo veel meer in. Ambitie te over. Op moment dat de mannen met namen als Ilse de Lange, Douwe Bob en De Dijk begonnen te strooien was het even slikken voor het zittende bestuur. Oeps, die zet hoog in!

Een aantal jaren later blijkt het geen grootspraak of luchtfietserij. Het Bostheater van Ommen, zo kleinschalig begonnen is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een soepel lopende machine van vermaak, met namen op de affiche om de vingers bij af te likken. Dat is natuurlijk niet alleen de verdienste van Klein Herenbrink en Boschman, maar het is niet overdreven te stellen dat de twee durf, lef en grote namen in de programmering hebben geduwd en daarnaast een gevoelige antenne hebben voor beloftevolle bandjes en rocktalentjes uit de regio.

Natuurlijk zijn grote namen blikvanger voor elke organisatie. Dat is bij het Bostheater niet anders. Welnu, dat zit dit jaar wel geramd. Er komen namen op de aankondiging die grote ogen van verbazing gaan opleveren. Groot beginnen? Oké, wat te denken van De Dijk! Met recht een dijk van een band, met een geweldig oeuvre. Met hits als: Ik kan het niet alleen, Bloedend hart, Als ze er niet is, Binnen zonder kloppen, Ik kan het niet alleen en Dansen op de vulkaan weet dit gezelschap ongetwijfeld een bomvol openluchttheater in extase te krijgen. De Dijk staat al meer dan drie decennia aan de top van de Nederlandstalige muziek en hebben aan urgentie nog geen millimeter ingeboet. De mix van filosofische teksten vol liefde, wanhoop en levenslust, gelardeerd met het welbekende De Dijk-sausje blijven het grote publiek en de hondstrouwe aanhang boeien, beroeren en aanspreken.

Ja, wat maakt De Dijk zo bijzonder? In de eerste plaats de unieke combinatie van Nederlandstalige teksten en muzikale invloeden uit vele windstreken. Van denderende Amerikaanse rock, via galopperende rhythm ‘n blues naar gloedvolle soul. Terwijl andere Nederlandse groepen dikwijls doen denken aan een duiventil, waar bandleden naar hartenlust in en uit fladderen, houdt De Dijk al decennia stand als hechte vriendenclub, met als kern zanger Huub van der Lubbe, zijn broer en bassist Hans van der Lubbe, toetsenist en gitarist Pim Kops, gitarist Nico Arzbach en drummer Antonie Broek. En, van de hausse aan Nederlandstalige groepen van de vroege jaren tachtig is alleen De Dijk altijd actief gebleven, zowel op het podium als in de studio. De altijd bevlogen shows, de constant hoge kwaliteit van de albums en de oprechtheid die de band uitstraalt, blijft zich door de jaren heen uitbetalen. De combinatie van oer-Hollandse teksten en kleurrijke klanken hebben de tand des tijds moeiteloos doorstaan.

Ga dat zien, op zondag 30 juni en wees er snel bij. De voorverkoop loopt als een tierelier.

www.bostheaterommen.nl.

Tekst: Willem Lampe, foto: Bob Bronshoff

Lees ook

Politiek Verwoord: Gemeentebelangen

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.