Home / / Reinier Paping gekooid

Reinier Paping gekooid

OMMEN – Je kunt er niet omheen. Wie wandelend of fietsend de Hessel Mulert brug over wil, of er net vanaf komt, ziet de beeltenis van een schaatser over een gladde ijspiste. Het tafereel is ter nagedachtenis aan de heldendaad van Reinier Paping, die in 1963 de Elfstedentocht won en op dat moment ingezetene van Ommen was.

Tekst: Willem Lampe

Later verhuisde Paping naar Zwolle, waar hij niet alleen woonde, maar ook een sportzaak bestierde. Het beeld, gestalte gegeven door kunstenares Loeki Leeuwerik, werd onthuld op 15 februari 2013 door Paping zelf. Het geeft het moment weer waarop hij als winnaar over de streep kwam in ‘De Hel van ‘63’, op dat moment exact 50 jaar geleden. De locatie aan de Vecht is niet per toeval gekozen. Neem als kijker de juiste positie in, knijp de ogen fijn en door de wenkbrauwen heen is het net of de schaatsheld over de Vecht aan komt rijden. Het beeld is voor veel toeristen en recreanten goed voor een fotomomentje. Maar sinds kort is Paping gekooid. Er zijn vernielingen gepleegd aan het beeld. Wanneer dat is gebeurd, is niet bekend, maar op 26 november is melding gedaan bij de politie. Het beeld behoeft spoedige reparatie, reden waarom er drie bouwhekken omheen zijn geplaatst. Wanneer de schaatsen van Paping hersteld zijn en zijn nepbronzen beeltenis weer aanraakbaar is, is niet bekend.

Tekst/foto: Willem Lampe

Lees ook

Integraal Huisvestigingsplan Primair Onderwijs

Toekomstbestendige onderwijsvoorzieningen voor basisonderwijs DALFSEN – Het college van burgemeester en wethouders en de schoolbesturen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.