Home / / Opening eerste zonnepark Dalfsen Stroomt
.

Opening eerste zonnepark Dalfsen Stroomt

DALFSEN – Met ingang van december maken zo’n 150 huishoudens en bedrijven in Dalfsen en omgeving gebruik van duurzaam opgewekte, Dalfser stroom. De Overijsselse gedeputeerde Annemieke Traag opende de eerste productielocatie van Dalfsen Stroomt. Deze coöperatie heeft op het dak van houtverwerkingsbedrijf Foreco, op het landgoed Rechteren, 2030 zonnepanelen gelegd. Een uniek project, niet alleen voor de regio. Het is het eerste project in Nederland dat via de zogenaamde postcoderegeling tot stand komt met financiering van een commerciële bank.
Vechtdal Brouwerij een van de deelnemers

De deelnemers aan Dalfsen Stroomt betreffen particulieren die zelf geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen. Bijvoorbeeld omdat ze de investering niet kunnen doen, of doordat hun dak niet geschikt is. Ook participeert een aantal lokale bedrijven in het energieproject. Zo maakt de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij haar brouwproces een stapje duurzamer door gebruik te maken van Dalfser stroom.

Laag instaptarief

Dalfsenaar Gerard Brakkee heeft het project samen met Henk Luning geïnitieerd. ‘Dit is volgens ons dé manier om mensen op een laagdrempelige manier bij de energietransitie te betrekken. Het lage instaptarief maakt meedoen voor een breed publiek interessant.’ Mensen in (de omgeving van) Dalfsen kunnen deelnemen in het zonnepark tegen een investering van slechts 37,50 euro per zonnepaneel. Het overige deel wordt gefinancierd door Triodos bank. De gemeente Dalfsen heeft het project een steuntje in de rug gegeven door garant te staan voor de financiering.

Ondernemer Peter Swager heeft het dak van zijn houtbedrijf tegen een symbolisch bedrag beschikbaar gesteld voor het zonnepark. ‘Ik vind het geweldig dat zo’n mooi, duurzaam initiatief lokaal wordt opgepakt. Het is goed voor de toekomstige generaties om zonne-energie te gebruiken. En het project verbindt de mensen van Dalfsen.’
Mogelijk tweede productielocatie
De realisatie van de eerste productielocatie heeft een aanlooptijd van bijna twee jaar gehad. Desondanks denken de initiatiefnemers van Dalfsen Stroomt alweer na over een tweede productielocatie. In de vorm van een nieuw dak, of in de vorm van waterkracht. Zo wil Dalfsen Stroomt nog meer dorpsgenoten toegang bieden tot duurzame energie. Belangstellenden kunnen hun interesse laten blijken op www.dalfsenstroomt.nl.

Tekst/Foto’s Johan Bokma

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

DALFSEN – Het is voor alle clubs even afwachten hoe het programma er voor de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.