Ommenaar Herben Horsman houdt vuurwerktraditie graag overeind

OMMEN – Herben Horsman uit Ommen baalt van het feit dat het afsteken van vuurwerk steeds vaker, of bijna alleen maar negatief in het nieuws komt.

Horsman: “Je zou bijna denken dat het merendeel van ons volk tegen het afsteken van vuurwerk is. Het tegendeel is waar. Onderzoek van het doorgaans uiterst betrouwbare nieuwsblad de Stentor leert dat 57 procent van de ondervraagde provinciegenoten beweert geen last te hebben van knalletjes en vuurwerk en er van te genieten. Tel daar de 23 procent bij die er onverschillig tegenover staat en er blijft zo’n twintig procent over die zegt overlast te ondervinden van het afsteken van vuurwerk. De bezwaren variëren van het effect op jonge kinderen en huisdieren via rotzooi op straat tot geldverspilling en milieuvervuiling.”

Naar mening van Horsman krijgt die relatief kleine antigroep wel heel erg veel aandacht in de media. Zelf is de 41-jarige verpleegkundige een groot liefhebber. Tja, meisjes worden vrouwen, jongetjes groeien uit tot jongens. De liefde voor siervuurwerk zat er bij Herben vroeg in. Het was een passie die nimmer doofde. “Ja, ik besteed er best wel een aardig bedrag aan. Maar het hoort voor mij helemaal bij oud en nieuw. Familie, vrienden en buren die langs komen. De nieuwjaarswensen. Wat te drinken er bij en een oliebol. En ja natuurlijk, ook vuurwerk afsteken. Dat vind ik gezellig. En spannend. Ik heb voornamelijk siervuurwerk en het maakt me echt niet uit dat buren en andere belangstellenden meegenieten. Alleen maar mooi toch?”

“Het is allemaal verantwoord spul wat ik koop. Natuurlijk weet ik ook van al dat illegale spul dat uit het Oostblok vandaan komt, dat bezorgt vuurwerk een slechte naam. Jammer. Ik vind het een mooie traditie en hoop dat het blijft. Nee, een centrale show hoeft niet zo van mij. Het zelf afsteken is de kick. Mensen denken bij een centrale vuurwerkshow misschien aan een spektakel zoals in Rotterdam of Londen, maar die stellen daar een groot budget voor beschikbaar. Bij kleinere gemeentes is het na een paar minuutjes wel bekeken vermoed ik.”

Je zou denken dat hij als verpleegkundige op de intensive care van het Almelose ziekenhuis best wel eens een vuurwerkslachtoffer gewond heeft binnen zien rijden. “Nee, nog nooit.” En met een glimlach: “Hopelijk blijft dat zo. Maar zonder gekheid, als je in de auto stapt loop je ook risico. Je moet ook niet gaan stunten, maar er op een verantwoorde wijze mee omgaan. Dan is het een keer per jaar genieten toch?”

Vanwege de aanhoudende negativisme rond consumentenvuurwerk, zijn de grote vuurwerkfora in Nederland een samenwerking aangegaan om namens de vuurwerkliefhebber een tegengeluid te laten horen. Daartoe is een meldpunt opgericht. Mensen die vinden dat het zelf afsteken van legaal consumentenvuurwerk in omgeving mogelijk moet blijven, kunnen reageren.

Net als ‘vuurwerklover’ Horsman is de meerderheid van Nederland tegen een verbod op het afsteken door particulieren. In de gemeente Ommen bijvoorbeeld gaat het om liefst 63 procent, zo bleek vorige week uit een enquête die door het AD en de regionale dagbladen van de Persgroep werd gehouden.

Overigens is de Vuurwerk Federatie niet blind voor misstanden en randverschijnselen die te maken hebben met vuurwerk. Mensen die buiten de wettelijke afsteektijden zwaar vuurwerk afsteken moeten daarop aangesproken worden. Vandalisme dient hard te worden aangepakt. En wie iets vernielt, moet de schade zelf betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.