Home / / Lampie: Wijzen uit het oosten

Lampie: Wijzen uit het oosten

Als supporter van OVC ’21 zie je nog es wat van de wereld. Je geraakt in gehuchten en negorijen waar je het bestaan nooit van hebt vermoed. Schoonoord, Oosterhesselen, Nieuw-Schoonebeek, Nieuw-Weerdinge, Witteveen, Stieltjeskanaal, het zijn momenten dat je met de handen ineen en de ogen ten hemel gericht de zaligheid prijst van euh…, de TomTom. Zonder navigatie ben je hier aan de goden overgeleverd en raakt maar zo ten dwaal in verraderlijk stuifzand, donker sparrenbos of onzalig moeras, met het gevaar ten prooi te vallen aan de witte wiev’n. Vooral nu steeds vroeger de duisternis invalt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het zeker niet alleen kommer, kwel en gevaar is, de zuidoosthoek van Drenthe. ‘De Drent is gewrocht uit turf, jenever en achterdocht’, dicteert een aloud gezegde, maar dit is achterhaald. Turf wordt niet meer gestookt, jenever nauwelijks meer gedronken en van achterdocht heb ik nooit wat bemerkt. Het is vriendelijkheid troef. Het bier is koel en de gehaktballen zijn qua formaat allesbehalve veredelde soepballetjes. Niks mis mee.
Beter dan Twente. In die regio hebben de boys van OVC ’21 ook nog een paar jaargangen over grazige voetbalweiden staan huppelen. Destijds was mij de rol van elftalleider opgedrongen, een taak welke ik naar eer en geweten heb uitgevoerd, waarvan akte. Weet niet exact meer waar, Reutum niet, Fleringen ook niet, volgens mij Ootmarsum of Saasveld. Ergens in die hoek. Hoe dan ook, boven de kantinedeur hing een plaquette, iets dat eerlijk handwerk suggereerde, maar het was ordinair gegoten plastic. Het kwam de geloofwaardigheid van de spreuk op de zogenaamd ambachtelijke houtsnede allesbehalve ten goede. Niets zo leuk als een bord met een spreuk, maar dit sloeg nergens op. Er stond, niet gelogen, ‘Uit gouden korenaren schiep God de Twentenaren en uit de resten de mensen uit het westen.’ Tamelijk aanmatigend, wat zeg ik, provocerend, of nee, stompzinnig.
Had direct de neiging de duiding Twentenaren te verbeteren naar Ommenaren, maar er zat nogal luidruchtig, woest uitziend volk, hun lijfdrank in kratjes uitgestald op tafel. Ja, hè, hè, Grolsch. Twente immers. Als je bij het gezelschap hoorde kon je naar behoefte graaien, maar het was niet de bedoeling als onbekende een greep te doen in het krat om gezellig een pijpje mee te drinken. Maar goed, om terug te komen op dat ornament, dat prul van plastic, met die onbenullige spreuk, wat had ik graag een zwarte stift bij de hand gehad. Of…, het bord kapen, nog leuker! Ach nee, we kwamen hier om te voetballen, niet om kwajongensstreken uit te halen. Misschien maar goed ook. Het loopt niet altijd zo je het voor ogen hebt. Bord verdonkeremanen. ‘Hé oale grieze, doe’j doar?’ Enigszins betrapt, ‘euh…, wilde het bord recht hangen.’ ‘Ja, ja, dat zal.’ Bats! Zo werken we hier af met kidnappers. Een rechtse directe, plus een dikke lip en een blauw oog. Er wordt beweerd dat de wijzen uit het oosten komen. Dat zal best, maar het zijn niet alléén maar wijzen, daarvoor heb ik te veel lomp volk gezien…

Lees ook

Raadslid Olst-Wijhe verhuist naar Ommen en sluit zich aan bij de LPO

OMMEN – Ron de Wit, momenteel raadslid in de gemeente Olst-Wijhe, verhuist per 1 maart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.