Home / / Lampie: Ratelband min, Lampie plus

Lampie: Ratelband min, Lampie plus

Appingedam gefeliciteerd…, maar niet heus. Sinds half november is dit pittoreske stadje in Noordoost-Groningen een prominente inwoner rijker. Of prominent…, eigenlijk niets meer dan een blaaskaak, een aansteller eerste klas. Pfff, Appingedam, hoe verzin je het. Ik zou er nog niet dood willen liggen, maar goed, dat wil ik nergens, dus laten we zeggen, ‘ik wil er de klompen nog niet hebben staan’. Over wie ik het heb? Sorry, tipje van de sluier, zijn strijdkreet, ‘Tsjakka!’ Jawel, Emile Ratelband. De idioot die weerloze slachtoffers over hete kolen liet lopen. En maar roepen, ‘je kunt het, tsjakka!’ Man lazer op met je tsjakka. Toch dook ie tot vervelens toe op, de ene keer op verdenking van brandstichting van zijn villa, dan weer in een onzinprogramma’s van SBS6. BN’ers trotseren de schans met de ski’s. Dat is dan wel weer geinig, om hem met z’n bakkes in de sneeuw te zien kletteren. Als variant op de Vliegende Hollander, de Vliegende Flauwekulverkoper. Is ie misschien eventjes stil, die aandachttrekker. Maar het is te laat. Op 11 maart 1949 hadden ze hem terug moeten drukken, toen zijn moeder aan het bevallen was. Nu zitten we met de ellende. Zit er nu werkelijk iemand te wachten op deze zelfbenoemde positiviteitsgoeroe? Nee toch? Negeren die man. Of nee, wacht even, er was toch iemand geïnteresseerd in die ratelman. Ik kijk in de spiegel en zie hem. Wat was er aan de hand? Ratelband eiste een aanpassing in zijn paspoort. Hij wilde geen 68 zijn, maar twintig jaar jonger. Heb je hem weer, was mijn eerste gedachte. Ouwehoert je de gaten in de sokken. De ultieme zwetser vindt dat hij volkomen in zijn recht staat, want, ‘vluchtelingen geven ook maar zo een geboortedatum op, anderen veranderen van geslacht, dus waarom kan ik geen twintig jaar jonger zijn.’ Hoe verzin je het. Hééé…, wacht es, eigenlijk nog niet zo gek. Nee echt, ik meen het. Indien Ratelband twintig jaar van zijn leeftijd mag aftrekken, mag Lampie er toch wel zes bij optellen? Waarom ik er zo nodig zes streepjes bij moet hebben laat zich niet lastig raden, pensioen! Met de hand op mijn hart bezwoer ik naar de Vecht te rennen, met de wekker in de rechterhand, om dit terreurapparaat met een boog in de rivier te smijten. Ja, vervuiling, maar hallo, mag het, bij hoge uitzondering, als symbolische daad, als goedmaker, na al die jaren wreed en rücksichtslos mijn zoete dromen en nachtrust te hebben verstoord? Nee, ik heb geen hekel aan het werk, maar heb mijn beste jaren gegeven voor de Nederlandse Spoorwegen. Nu is van werken nog nooit iemand gestorven, maar ik ben niet van plan de eerste te zijn. Een grijze raap heb ik gekregen van treintjes plannen, plus een versleten heup. Werktijd gaat af van de zuivere hengeltijd, doodzonde. Ach toe, Ratelband twintig jaar er af, Lampie er zeven bij! Helaas, mijn gebeden zijn niet verhoord. De rechter wees het verzoek af, dus die rotwekker mag nog enkele jaren met satanisch genoegen mijn rust verstoren. Balen…

Lees ook

Nieuw samenspel door Goed Goan en inwonerbetrokkenheid

Speerpunt van de raad in visie en beleid verwoord DALFSEN – De samenleving verandert en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.