Home / / Kerst rondum de Kaerke in Oudleusen

Kerst rondum de Kaerke in Oudleusen

OUDLEUSEN – Onder de titel ‘Kerst rondum de Kaerke’ werd vorig jaar december in Oudleusen een veelzijdige kerstmarkt gehouden. Het was groots van opzet en een doorslaand succes. Dit jaar, op zaterdag 15 december, prijkt het evenement opnieuw op de agenda.

Henk Overhein, een van de enthousiaste organisatoren van het event, staat nog te glimmen van trots als hij terugblikt naar de eerste editie. “Alles wat we wilden bereiken lukte. Niet alleen op de dag zelf, maar ook tijdens de voorbereiding. Van alle kanten werd hulp aangeboden. Financieel en materieel, maar ook wilden veel Oudleusenaren een handje helpen bij de opbouw. Daardoor werd een van de doelen van de kerstmarkt bereikt: het versterken van de saamhorigheid en het wij-gevoel in Oudleusen. Het genereren van geld voor het evenemententerrein werd daardoor bijna een bijzaak.”

Als voorbeeld voor de medewerking van de Oudleusenaren noemt medeorganisator Jan Schoonhoven de vuurkorven die de mensen beschikbaar stelden om het feest op te sieren. Een mooi voorbeeld van modern naoberschap.

Vanwege alle positieve reacties is besloten een tweede editie te organiseren. Net als in 2017 is het gebaseerd op een regel uit het Oudleusener volkslied: ‘De Kaerke stiet in’t midden, De Wiekelaar d’r noast’. Na evaluatie van het kerstevent van 2017 zijn er een aantal verbeterpuntjes opgesteld.

“We hebben geluisterd naar opbouwende feedback van de mensen. Ook daar waren we heel blij mee!”, aldus Overhein. Er zijn een aantal aanpassingen doorgevoerd, waardoor het een nog ambitieuzer project is geworden met een nog gevarieerder programma. ‘Niet stilstaan, maar blijven vernieuwen’ is het motto van de organisatie. De groep organisatoren, die zijn begonnen als Vrienden van het Evenemententerrein, hebben zich ondertussen omgedoopt tot de ‘Vrienden van Oudleusen’. “Het is breder en het past daardoor beter bij onze doelstelling” aldus Schoonhoven.

Gezellige vrijmarkt

Net als vorig jaar is er tussen 16.00 en 20.00 uur een kerstmarkt, maar dit jaar is de opzet enigszins anders. Het aantal kramen is verdubbeld. De opstelling van de kramen is aangepast – nu vormen de vele marktkramen een nog knussere kring rond de kerk, zodat er een gezellige vrijmarkt ontstaat. Het geheel wordt ook dit jaar opgeleukt met Dickens Theater. De vele kleurrijke figuren uit zijn boeken – in 2017 één van de hoogtepunten van het evenement – zullen weer tussen alle bezoekers schuifelen. Nieuw is de speciale tent voor kinderen, waarin ook zij van een prachtig, speciaal op hun toegesneden programma kunnen genieten.

In de kerk is het van vier uur ’s middags tot 1 uur in de morgen een komen en gaan van muzikale talenten uit Oudleusen en omstreken. Na de opening door loco-burgermeester Ruud van Leeuwen start Oudleusen’s eigen koor De Lofstem de middag. Daarna blaast de Politiekapel Noord-Oost Gelderland nog meer leven in de kerk. Ook het 14-jarige orgeltalent Michaël Verniers uit Oosterwolde en de gospelkoren D-Vote en Living Waters sieren het programma in de kerk op. Het geheel wordt gepresenteerd door dominee Hans Schipper.

Trucks By Night

Tijdens het middagprogramma zijn er ook weer een aantal competitieve spelen. Vorig jaar was het vrachtwagentrekken een lust om naar te kijken. Dit jaar wordt de uitdaging nog wat groter: wie trekt die grote trekker als eerste over de finishlijn? Toch ontbreken de vrachtwagens dit jaar niet helemaal. De verlichte vrachtwagens van de jaarlijkse ‘Trucks By Night’ doet dit jaar ook Oudleusen aan. En dat zal ongetwijfeld een heus spektakel worden.

Het avondprogramma (20.00 – 00.30 uur) vindt plaatst op het dorpsplein, dat dit jaar geheel wordt overkapt met een tent. De aftrap wordt verzorgd door de Vechtdal College Bigband Ommen. De winnares van The Voice of Ommen, Felicia Westerhof, maakt dit jaar haar opwachting in Oudleusen. De verdere muzikale invulling van het programma is in handen van DJ Eric Witteveen. Met als klap op de vuurpijl een optreden van de Drentse volkszanger Zwarte Jannes. Geen Kerstfestijn zonder een grote kerstboom: de gemeente Dalfsen heeft een mooi exemplaar bij het dorpsplein neergezet, ditmaal compleet met duurzame verlichting. “We hebben alle medewerking van de gemeente. Dat is heel fijn!”, stelt Schoonhoven.

Net als de overweldigende medewerking van de vele ondernemers uit Oudleusen en omstreken, die de organisatie financieel en materieel bijstaan. Zo stelde een plaatselijke ondernemer spontaan zijn grond beschikbaar voor een hoogwerker met reclamebord voor de kerstmarkt, zodat al het verkeer op de N340 weet wat er gaat gebeuren. Zonder al deze steun van gemeente, ondernemers en bevolking is een project van deze omvang maar moeilijk te realiseren. Voor het gebeuren hebben de Oudleusener horecaondernemers de handen ineengeslagen om samen de catering te verzorgen. De regeling is zodanig aangepast dat er nog meer geld overblijft voor de goede doelen.

Opbrengst

De opbrengst van Kerst rondum de Kaerke 2018 wordt verdeeld over drie goede doelen: de aanschaf van een duofiets door Plaatselijk Belang Oudleusen, de verbouwing/uitbreiding van de consistorie van de NH-Kerk en het Evenemententerrein Oudleusen. Naast de informatieborden bij dorpsgrens is er een radiospotje gemaakt dat te horen is op Vechtdal FM en Vechtdal FM. En nu maar alvast op zoek naar de fietsbel, want de eerlijke vinder wacht een leuke verrassing. Kijk maar alvast eens op www.vriendenvanoudleusen.nl.

Foto: Jan Harm Ramaker

Lees ook

Integraal Huisvestigingsplan Primair Onderwijs

Toekomstbestendige onderwijsvoorzieningen voor basisonderwijs DALFSEN – Het college van burgemeester en wethouders en de schoolbesturen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.