Home / / Karakteristiek pand Erve Slotman in ere hersteld

Karakteristiek pand Erve Slotman in ere hersteld

OMMEN – Aan de noordkant van Ommen, aan de Hessenweg West 1, nadert de restauratie van ‘Erve Slotman’ met rasse schreden. Het gaat om een van oorsprong karakteristieke boerderij die na bijna 15 jaar leegstand een nieuwe (woon)bestemming heeft gekregen. De restauratie en renovatie van de boerderij met rieten dak, erf, hooiberg en wagenschuur ziet er oogstrelend uit en is een sieraad voor de omgeving.

De boerderij was ooit eigendom van de familie Slotman. De laatste officiële bewoonster was Gerritdina Slotman. Zij was als boerin volop actief totdat ze 5 januari 2003 op 81-jarige leeftijd komt te overlijden. De inwonende zuster Martha Aaltje Slotman overleed al eerder: op 16 april 1987 en was toen nog maar 59 jaar. Sinds het overlijden in 2003 van Gerritdina Slotman heeft het pand leeg gestaan. Projectontwikkelaar Credo uit Oosterbeek koopt dan vervolgens de boerderij van de erfgenamen met de bedoeling op de plek een klein nieuwbouwwijkje te realiseren. Dit zorgt voor veel weerstand. De sloop van de historische boerderij is voor velen onacceptabel en ook omwonenden beginnen zich te roeren. Ze wensen geen nieuwe bebouwing in hun achtertuin. In 2005 komt een onderzoek naar de historische waarde van de boerderij. Dit ook met de bedoeling de boerderij op de monumentenlijst te krijgen. Verder worden mogelijkheden tot herstel en renovatie onderzocht. Intussen blijft er weinig meer overeind van het pand dat ook voor korte tijd nog eens wordt gekraakt. Het onderzoek komt niet verder dan dat sprake is van een karakteristieke boerderij op een historische plek, maar teveel verbouwingen hebben het origineel van de boerderij aangetast.

Dan is het 2016. Ferdinand en Gerla Schuurhuis kopen de inmiddels vervallen boerderij met de bedoeling deze op te knappen en vervolgens met hun kinderen Vera, David en Rachel te gaan bewonen. Er komt opnieuw verzet uit de buurt als de familie het bestemmingsplan wil wijzigen. Maar toch lukt het de familie Schuurhuis uiteindelijk de plannen voor restauratie en renovatie van de boerderij tot een goed einde te brengen en kan de inmiddels gerestaureerde boerderij bewoond gaan worden. Ook de hooiberg en de wagenschuur zijn dan weer in oude glorie hersteld.

Herberg Bisschopshaar

De historie is dat op de plek van de huidige boerderij de herberg met de naam ‘Bisschopshaar’ heeft gestaan. De herberg was strategisch gelegen aan de brede zandweg de Hessenweg met de kruising van de weg naar de Ommerschans. Om handelswaar in een z’n korte mogelijke tijd te kunnen vervoeren werd vroeger gebruik gemaakt van zogeheten Hessenrijders. Vol beladen wagens getrokken door paarden met als eindbestemming Zwolle of via de Achterhoek over de Veluwe naar Amersfoort, Utrecht of Amsterdam. De Hessenweg was dan ook een drukke handelsroute. Niet alleen om dorstige voerlui te laven maar meer om de stadsfinanciën van de Magistraat van Ommen te spekken werd in 1662 herberg Bisschopshaar gebouwd. De inkomsten van deze herberg vloeiden rechtstreeks in de stedelijke schatkist. Andere pleisterplaatsen aan de Hessenweg op Ommer grondgebied waren: “Het Zwarte Paard”, de “Roozeboomshaar” en de “Hongerige Wolf”. In de 19de eeuw begon men met het verharden van zandwegen, zodat speciale Hessenwegen overbodig raakten. De doorgaande route bij Ommen kwam omstreeks 1810 langs de Vecht te liggen. De Hessenwagens verdwenen uit het landschap en de wegen werden aan de natuur terug gegeven. Eind 1800 is herberg Bisschopshaar afgebroken en liet Hendrik Slotman er een boerenwoning bouwen.

Foto/tekst: Harry Woertink

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

DALFSEN – Het is voor alle clubs even afwachten hoe het programma er voor de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.