Home / / Gemeente Hardenberg organiseert sportverkiezing in nieuwe stijl

Gemeente Hardenberg organiseert sportverkiezing in nieuwe stijl

Meer aandacht voor sport in de volle breedte. Dat wil de gemeente Hardenberg bereiken met de sportverkiezing nieuwe stijl. Dit betekent dat de jaarlijkse sportverkiezing anders wordt ingevuld: vanaf 2019 worden sporters en sportverenigingen het hele jaar door in het zonnetje gezet.

Met de sportverkiezing zette de gemeente Hardenberg de lokale topsporters jaarlijks in het zonnetje, met als eindresultaat de sportverkiezingsavond. “Een mooi evenement, maar we zien dat we hiermee maar een beperkte groep inwoners bereiken”, vertelt wethouder Martijn Breukelman. “Terwijl ons doel natuurlijk is dat onze lokale sporthelden andere inwoners, waaronder jongeren, aanzetten tot sporten”. Dat kan anders, bedacht de wethouder. Daarom introduceert hij de sportverkiezing nieuwe stijl. “Het blijft een verkiezing, maar dan niet met een verkiezingsavond als afsluiter.” Het nieuwe concept loopt het hele jaar door – offline én online – en heet ‘in de sportlights’.

Topsporter en sporttopper

Om de maand worden er binnen een bepaalde sport een topsporter en een sporttopper uitgelicht. Het gaat om een topsporter die een bijzondere (nationale, regionale of lokale) prestatie heeft geleverd of een titel heeft gewonnen. Deze topsporter is hierdoor een voorbeeld voor andere sporters. Naast de topsporter wordt ook een amateursporter (sporttopper) in dezelfde sport geportretteerd. De sporttopper mag worden aangedragen door de sportvereniging. Een sporttopper is bijvoorbeeld iemand die al jaren zijn best doet in de sport maar nooit een prijs heeft gekregen, iemand die de Nederlandse taal heeft leren spreken door sporten of iemand met een beperking die bijzondere prestaties levert.

Meer aandacht voor sport

Door regelmatig sporters te portretteren in uiteenlopende sporten hoopt wethouder Breukelman gedurende het hele jaar meer aandacht voor sport te krijgen. Door een topsporter en een sporttopper te portretteren laat de gemeente de breedte van de sport zien, krijgen de sporters én sportverenigingen een podium en wordt het voor inwoners duidelijk wat er allemaal op het gebied van sport in de gemeente gebeurt. Bovendien krijgen sporters die buitengewoon goed presteren in de minder bekende sporten op deze manier ook een kans om genomineerd te worden.

Sporters aandragen

Inwoners, sporters en sportverenigingen kunnen ook in het nieuwe concept sporters of sportteams aandragen die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Een jury kiest uit alle nominaties een topsporter die wordt uitgelicht. De jury bestaat uit verschillende sportievelingen uit de gemeente Hardenberg, waaronder een betrokkene bij het verenigingsleven en een oud-topsporter. Wethouder Martijn Breukelman neemt ook plaats in de jury. De namen van de overige juryleden worden later bekend gemaakt.

De verenigingen mogen zelf een amateursporter (de sporttopper) aandragen die naast de topsporter ook in het zonnetje wordt gezet. Vanaf januari kunnen sportverenigingen en inwoners hun sporters voordragen, via de website www.hardenberg.nl/sportverkiezing.

Lees ook

Ook in Dalfsen waren de winkeliers de lockdown beu

DALFSEN – “Ondanks dat er al iets was uitgelekt, heb ik met enige spanning en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.