Drie maanden cel voor veroorzaker natuurbranden Dalfsen

Een 38-jarige man uit Nieuwleusen is dinsdagdaag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld voor vijf brandstichtingen in een natuurgebied in Dalfsen tijdens de droogte afgelopen zomer. Hij kreeg 180 dagen cel waarvan 81 dagen voorwaardelijk opgelegd.

Dat meldt RTV Oost.

De celstraf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De zaak werd dinsdag behandeld en de rechters besloten na kort beraad meteen al uitspraak te doen. Normaal staat daar een termijn van twee weken voor. De Nieuwleusenaar heeft vijf van in totaal zes brandstichtingen tussen 28 juni en 8 juli bekend. De rechtbank sprak hem vrij van één brandstichting, omdat hij op dat moment elders was.

De branden zorgden afgelopen zomer voor veel commotie in Dalfsen. De burgemeester besloot het landgoed Rechteren enige tijd af te sluiten voor het publiek. De eerste brand brak op 28 juni uit. Het was in een tijd van extreme droogte waarin iedereen op scherp stond, volgens de officier. De auto van de verdachte werd in juli gezien vlakbij de plek waar een van de branden was ontstaan. De man was depressief en wist niet wat hij deed. “Ik heb nooit mensen in gevaar willen brengen.”

Spijt
Met alleen een aansteker stichtte hij de eerste branden, later gebruikte hij ook aanmaakblokjes. “Zo ineens stond het in de fik”, zei hij hierover. In een gesprek met de burgemeester heeft de brandstichter zijn spijt betuigd. Naast de celstraf moet de man een al lopende ambulante behandeling voortzetten. Mede vanwege zijn diepe depressie worden de brandstichtingen hem verminderd toegerekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.