Home / / Boek van de Week: ‘Klokkendans’ van Anne Tyler

Boek van de Week: ‘Klokkendans’ van Anne Tyler

​​​​​​Willa Drake is een volgzame vrouw. Altijd al geweest. Als kind opgroeiend in een gezin met een temperamentvolle moeder, een flegmatieke vader en een onzichtbaar zusje is zij degene die de figuurlijke klappen opvangt. Ze past zich aan. Als er al beslissende momenten waren gingen ze bijna onhoorbaar voorbij. Toen ze elf was verdween haar moeder. Niet voor lang en het is eerder gebeurd. Maar deze keer zal Willa nooit vergeten. Op haar achttiende leert ze tijdens haar opleiding Derek kennen. Over haar oren verliefd besluit ze met hem verder te gaan, ze laat haar studie vallen en volgt hem naar California. Zo wordt haar leven door anderen uitgestippeld. Een ander beslist en Willa doet datgene waarvan ze denkt dat van haar verwacht wordt.

Schietincident

Inmiddels is het 2017 als Willa gebeld wordt door een vrouw die haar vertelt dat haar ex-schoondochter het slachtoffer is geworden van een schietincident en haar hulp nodig heeft. Hals over kop vertrekt Willa samen met haar tweede echtgenoot Peter naar Baltimore. Schoondochter Denise is nog in het ziekenhuis, haar negenjarige dochter Cheryl is alleen thuis. Weliswaar omringd door meelevende buren, maar toch, Willa’s hulp is zeer gewenst. Echtgenoot Peter dringt al snel aan op terugkeer naar hun comfortabele leven in Arizona, Willa verzint steeds meer smoesjes en uitvluchten om niet mee te gaan. Het bevalt haar in de achterstandswijk in Baltimore. De omgang met de excentrieke buren, de aanhankelijkheid van Cheryl, Willa heeft het eigenlijk heel erg naar de zin, zij wil blijven.

Juweeltjes

Anne Tyler is zeker één van mijn favoriete schrijvers. Haar karakters, hun ontwikkeling, niets is voorspelbaar en toch achteraf zo logisch. Niets menselijks is ze vreemd, wonderlijke types, toch ga je van ze houden. Haar stijl is opmerkzaam en gedetailleerd, toch blijft er ook genoeg te raden. ‘Klokkendans’ is een heerlijk boek dat je in één keer uit wil lezen, wegleggen is geen optie. Anne Tyler [1941] heeft tal van boeken op haar naam, won grote literaire prijzen en de verfilming van haar roman ‘Dinner At The Homesick Restaurant’ is legendarisch.

Het boek ‘Klokkendans’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Kerstconcert in WH Zwart Hal

LEMELERVELD – Ad Huetink verzorgt op zaterdag 11 december een orgelconcert in de WH Zwart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.