Home / / Basisschoolleerlingen planten eerste Tiny Forest in Hardenberg

Basisschoolleerlingen planten eerste Tiny Forest in Hardenberg

Op vrijdag 7 december is het eerste Tiny Forest in de gemeente Hardenberg aangeplant. De locatie van het eerste Tiny Forest is park Boesemeer, in de wijk Marslanden. Wethouder Gitta Luiten heeft samen met buurtbewoners en leerlingen van de basisscholen De Kern en De Marsweijde de eerste bomen en planten in de grond gezet.

In het buitenlokaal, dat onderdeel is van het Tiny Forest, krijgen kinderen straks les over de natuur. Wethouder Gitta Luiten: “Door het Tiny Forest ontdekken kinderen spelenderwijs over de natuur. Ze leren dat biodiversiteit in hun nabije omgeving overal aanwezig is én waardoor het bedreigd wordt. Belangrijk is dat de kinderen door het Tiny Forest gaan leren wat ze hier in hun eigen omgeving aan kunnen doen.”

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een Tiny Forest in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

IVN Natuureducatie is initiatiefnemer van het Tiny Forest. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag.

Beplanting

In het eerste Tiny Forest komt een grote diversiteit aan planten en bomen te staan, waaronder climax-bomen (45%), pionierbomen (20%), kleine bomen (25%) en heesters (10%). Hieronder vallen bijvoorbeeld de beuk, ratelpopulier, lijsterbes, haagbeuk, aalbes, taxus en vlier. De leerlingen van basisscholen De Kern en De Marsweijde worden Tiny Forest Rangers: boswachters die het Tiny Forest beschermen en verzorgen.

Een Tiny Forest aanvragen

Hardenberg is door IVN gekozen als één van de 12 Nederlandse gemeenten die de komende twee jaar 4 Tiny Forests gaan aanleggen op verschillende plekken in de gemeente. Wavin Nederland en Van Gelder sponsoren de aanleg van de Tiny Forests in de gemeente Hardenberg.

De komende tijd worden inwoners opgeroepen om initiatieven te ondernemen voor het plaatsen van de andere drie Tiny Forests in de gemeente Hardenberg. Inwoners, scholen of verenigingen die een Tiny Forest in eigen wijk of dorp willen hebben, kunnen daarvoor een aanvraag doen bij IVN. IVN geeft hierbij ondersteuning waar nodig.

Lees ook

Online masterclass ‘Van de druppel naar de Vecht’

Meedoen vanaf de bank REGIO – Waterschap Drents Overijsselse Delta en waterschap Vechtstromen nodigen bewoners …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.