Home / / Op pad in Beerze met Jan Hagedoorn

Op pad in Beerze met Jan Hagedoorn

BEERZE – “Het is nergens mooier dan in Beerze,” vindt Jan Hagedoorn (69), de gepensioneerde voormalige campingbaas van Beerze Bulten. Jan, huidig voorzitter van VV Mariënberg, tevens fanatiek Heracles supporter en gepassioneerd skiër, klinkt wat lyrisch.Vrijdag 28 december organiseert hij een wandeling in het door hem zo geliefde Beerze.

“Mijn favoriete struik is de jeneverbes,” vertelt hij. “Die struiken zijn al 500 à 600 jaar oud. Dat hoorde ik laatst op de radio bij ‘Vroege vogels.’ ‘Dat kan wel kloppen,’ dacht ik. Ik ben nu 69 jaar en de struiken zijn nog even groot en even vitaal als vroeger. In mijn verbeelding sta ik bij zo’n jeneverbes en dan denk ik: ‘Jij stond hier al 500 jaar. Wat zal de lucht zuiver zijn geweest, en wat was er weinig lawaai. Je hebt de Eerste en Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Er is zoveel gebeurd toen jij hier stond…’ Jeneverbessen zijn medicinale bessen. Ze zijn heel gezond, bijvoorbeeld tegen reuma.”
Hagedoorn organiseert de wandelingen in Beerze al jarenlang voor campinggasten. En nu ook op ‘sociaal-vitaal’ initiatief van VV Mariënberg. Jan: “Dit kwam op mijn pad.” Ook andere belangstellenden zijn welkom. Hij is geen natuurkenner, vindt hij. Maar hij houdt van het sociale gebeuren en vindt het leuk om mensen deelgenoot te maken van wat hij over het gebied weet.
“Tijdens de wandeling komen we langs het ven. Een uniek stukje natuur. Vroeger lag hier veen, tot aan Ter Apel. We komen langs stuifwallen, essen, akkerwal en heide, door bos en veengebied. We zien jeneverbespartijen en de grafheuvel bij Huize Beerze. Daar liggen baron en barones Bentinck begraven; zij hadden hier landerijen. Bij Huize Beerze (met schaapskooi) drinken we koffie. Voor kinderen is er ranja, een verrassing en snoep. Op het hoogste punt vertel ik wat over de gemeenschap van Beerze. Via akkerwallen lopen we de ‘bergetappe’ terug. Geen wandeling is hetzelfde. Het verveelt nooit.”

Op verzoek neemt hij leden van clubs en verenigingen mee naar zijn ‘museum’ in de kelder van zijn huis. Daar exposeert Jan schilderijen die hij in de loop van de tijd heeft gemaakt. Het werk is niet onverdienstelijk. In ieder schilderij herken je Jan’s ietwat nonchalante stijl en zijn kleurgebruik. Bij ieder werk hoort een verhaal. Want Jan maakt alleen wat hem raakt.

Wandeling Beerze (6 kilometer): 28 december 2018, 14.00 uur.
Wandelen met bezoek ‘museum’: alleen op verzoek voor clubs en verenigingen, max. 10 personen.
Aanmelden via mail: Jan@beerzebulten.nl

Jan Hagedoorn schildert niet onverdienstelijk. Op de foto zijn schilderij met de ‘hondekop’ trein, dat hij gaat exposeren in zijn ‘museum’.

Tekst: Gea Slotman

Lees ook

Boosterprik mogelijk in alle gemeentes GGD IJsselland

REGIO – Mensen die wel een boosterprik wensen, maar daarvoor niet ‘helemaal’ naar Deventer, Hardenberg …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.