Home / / Sint zzp

Sint zzp

Steeds vroeger donker en steeds later licht. Pfff, november, de meest waardeloze maand van het jaar. Op de burelen van de NS neemt het chagrijn toe naarmate de temperatuur daalt. Mopperend gaan de regenjassen uit en worden paraplu’s ingeklapt. De polonaise wordt op maandagochtend acht uur niet ingezet. Niemand die de behoefte voelt slingers op te hangen. November kent slechts een hoogtepunt: de intocht van Sinterklaas. Dat was feest. Ooit. Eens. Tot voor enkele jaren terug. Een kinderfeest, maar toch. Er zijn fanaten die een relatie leggen tussen een kinderfeest en discriminatie. De liedjes verbasteren. ‘Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht, want we zitten allemaal even recht’, is verkracht tot, ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet, want we zingen allemaal blij een lied.’ Hoor de wind waait door de bomen. Storm en onrust op komst! Zwarte Piet exit, knecht exit.

Ik denk nog een jaartje of vijf en dan wordt alleen een Sint zzp (zonder Zwarte Piet) gemeentelijk gesubsidieerd en gefaciliteerd, mits hij zich aan strenge regels houdt. De Sint mag zich enkel laten escorteren door blanke werknemers en dient zich te houden aan de CAO. Aangepaste werktijden, garanties voor veilig werken, plus een certificaat van dierendokter Kasper Stroobosscher, dat zijn rijdier vitaal genoeg is om daken te betreden. Alleen de platte welteverstaan en indien geen vorst van betekenis wordt verwacht. Genoeg over de Sint. Waarom zou ik me druk maken over een kinderfeestje? Welnu, omdat ik opa ben! Geweldig, je kleinzoon met een gedicht en een nepcadeau op een dwaalspoor zetten, om even later teleurstelling te zien veranderen in vreugde als de gekoesterde wens toch in de jutezak met cadeaus ligt. Het ventje is tien en gelooft niet meer in Sinterklaas. Het feest rond de viering van diens verjaardag is omgeturnd tot een sociale gebeurtenis. Een gezellig samenzijn met je dierbaren in een ongezellige maand, opgevrolijkt met chocomel en pepernoten. Nog even en het is zo ver. Dan wordt 5 december slechts in intieme kring gevierd. De Sint is failliet.

Hééé, daar zit een toneeluitvoering in! Hagelbuien teisteren de Carrousel, maar binnen is het warm en regeert de lach. Wie anders dan Gerrit de Jonge is de rol van Sinterklaas op het lijf geschreven. Hangend in een lederen fauteuil, bier en nootjes binnen handbereik. En maar mokken. De Sint zzp. Gedesillusioneerd. De goedheiligman snapt niets meer van het land waar hij ooit zo geliefd was en stelt vast dat we een naar en ontevreden volk zijn geworden. Een volk van schijntolerantie. Buitenlanders oké, maar niet als buurman. Snelwegen en windmolens prima, maar niet pal voor de deur. Het charteren van werknemers leverde nooit problemen op, tot Zwarte Piet in de ban werd gedaan. Hij heeft het geprobeerd met Polen, maar die verdienen meer in de kassen en Nederlanders hebben te hoge looneisen en zijn te lomp voor het klimwerk. De enige knecht die hem niet in de steek heeft gelaten is de hoofdpiet. Ze praat de goedheiligman moed in. Haar stem lijkt verdacht veel op die van Ilona Lagas…

Lees ook

Gebrek aan fatsoen of lamlendigheid?

Ingezonden brief OMMEN – Fee Klinkenberg stuurde de redactie van het Ommer Nieuws een e-mail …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.