Home / / Restauratie kasteel Eerde halverwege

Restauratie kasteel Eerde halverwege

OMMEN – De restauratie van kasteel Eerde, om precies te zijn de ‘bel-etage’, is halverwege. Afgelopen vrijdag hadden zich bijna dertig belangstellenden gemeld voor een rondleiding. Op de foto heeft Maurice Steemers een van de houten panelen onderhanden in de zaal waar in het verleden een achttiende-eeuws hemelbed stond. Maurice restaureert al het houtwerk op de bel-etage, inclusief de parketvloeren. Op de foto is ook een fragment van zo’n vloer te zien.

De bezoekers vroegen zich af wanneer de sleets uitziende vloeren geschuurd gaan worden, maar dat laatste bleek een volstrekte illusie te zijn. Maurice: ‘De vloeren zijn in het verleden al te vaak geschuurd. Ik ga dat nu beslist niet doen. In deze zaal is de bovenlaag van de vloer nog zo’n 2 millimeter dik, dus dat is nog acceptabel, maar in de zaal hier verderop zijn er stukken vloer finaal kapot gelopen omdat ze te dun waren geworden. Waar nodig vervang ik die of vul ik ontbrekende stukken aan. Verder maak ik de vloeren schoon en zet ze in de was, meer niet.’

De juiste vakmensen

Zo’n ambachtsman met kennis van zaken, daar zijn er meer van aan het werk op de bel-etage. Bouwkundig projectleider Anne Krins van Natuurmonumenten benadrukt dat het er bij een project als dit, vooral om draait om de juiste vakmensen te vinden, want een achttiende-eeuws gebouw restaureren is wel even iets anders dan met hedendaagse materialen werken. Neem nu de wandbespanning, die vol zat met vochtvlekken en letterlijk tot op de draad versleten was. In wat straks de ‘blauwe zaal’ gaat heten, legt Marco uit hoe hij daar te werk gaat. Na het verwijderen van al het oude materiaal, zijn er spanlatten bevestigd op de bakstenen muren. Daaroverheen is linnen gespannen, vervolgens grondpapier en dan een laag van molton. Tot slot is de nieuwe wandbekleding aan de beurt: zware wollen stoffen die speciaal voor Eerde zijn geweven in een atelier in het Franse Amiens. Marco moet bij het opspannen van de stof, steeds belissen hoe hij kleine verschillen in de afmetingen van de stofbanen zo subtiel mogelijk opvangt.

Intussen vertelt architect Harriën van Dijk dat er van de oorspronkelijke, achttiende-eeuwse wandbekleding, ‘geen snipper’ meer terug te vinden was. Daarom zijn er nu kleuren gekozen die zijn gebaseerd op het Deventer vloerkleed dat in de grote zaal ligt. Zo ontstaat er een visuele harmonie over de hele bel-etage heen. Het is ook nadrukkelijk niet de bedoeling om de bel-etage volledig terug te brengen in achttiende-eeuwse staat, de tijd waarin het kasteel is gebouwd. Harriën: ‘Door de eeuwen heen is er steeds aan het gebouw gewerkt. We willen die periodes respecteren en zichtbaar houden. De restauratie van nu is erop gericht dat de bel-etage niet verder achteruit gaat.’

Vermeldenswaard is nog dat een kleindochter van Philip van Pallandt, de laatste privë-eigenaar van het kasteel, ook meewerkt aan de restauratie. Carolien Wijnand André de la Porte brengt in een van de zij-kabinetjes een muurschildering aan geïnspireerd op het landschap, de dieren en planten rond Eerde.

De 7 ton die de restauratie kost, wordt opgebracht door de Nationale Postcode Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Naar verwachting is het project in april 2019 afgerond.

Op vrijdag 8 februari is er weer een rondleiding voor belangstellenden. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl.
Eerde is ook te zien in het programma Koffietijd op RTL 4, dat is uitgezonden op dinsdagochtend 20 november.

Tekst/foto: Ida Stroosnijder

Lees ook

Park Alerdinck wordt opvangcentrum voor met corona besmette asielzoekers

LAAG ZUTHEM – De gemeente Raalte heeft Park Alerdinck in Laag Zuthem aangewezen als isolatielocatie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.