Home / / Naaiatelier ‘sam sam’ officieel geopend
Evert Jan Goos - .

Naaiatelier ‘sam sam’ officieel geopend

DALFSEN – Burgemeester Han Noten heeft vorige week dinsdag in school De Uitleg te Dalfsen het naaiatelier ‘sam sam’ geopend. Het naaiatelier aan de Uitleg te Dalfsen is een initiatief van Vluchtelingenwerk Dalfsen.

In totaal nemen 14 statushouders – zowel mannen als vrouwen – uit verschillende landen, deel aan het project. Daaronder mensen die al meer dan tien jaar in Nederland zijn, er staan momenteel zeven personen op een wachtlijst. Sommige statushouders beheersen de Nederlandse taal al aardig, anderen nog niet of nauwelijks. De diverse activiteiten worden ondersteund door een team van vijftien vrijwilligers. De producten die tot nu toe gemaakt zijn – tassen, schorten, kussens en mapjes et cetera – worden verkocht in de Wereldwinkel.
“Wij zijn eind 2017 begonnen met de voorbereidingen voor het opzetten van een naaiatelier voor statushouders. Het doel is om samen, met en voor elkaar, op een prettige en zinvolle manier bezig te zijn om de integratie in de Nederlandse samenleving te bevorderen en de kans op werk te vergroten”, vertelt Louise Loman van Vluchtelingen Werk Dalfsen in haar welkomstwoord.
Medio maart 2018 werd gestart met dit project. Er wordt met elkaar Nederlands gesproken, waardoor de communicatie van de statushouders kan verbeteren. Daarbij is het wel mooi om te zien hoe de verschillende culturen kennis nemen van elkaars gewoontes en gebruiken. Hierdoor kan veel van elkaar geleerd worden en ook meer oog hebben voor elkaars cultuur. Dedafo, één van de deelnemers aan dit project, afkomstig uit Eritrea en twee jaar en acht maanden in Nederland, straalt van oor tot oor. “Ja, dit is mooi en een geweldige plek. Eerst hadden wij geen materiaal maar dat is nu grotendeels opgelost”, zegt hij in goed verstaanbaar Nederlands. ”Wij kunnen hier heel veel dingen maken en die gaan we dan weer verkopen.”
Verschillende bedrijven leverden de afgelopen tijd gratis stofstalen, Noggus & Noggus bewaarde leer en tassen waar onderdelen van gebruikt worden en er kwam een schenking voor een leernaaimachine.
“Zonder sponsoring, de hulp en het meedenken van meerdere kanten was dit project niet haalbaar geweest”, aldus de projectleiders Louise Loman en Lydia Brouwers van Vluchtelingen Werk Dalfsen.

Lees ook

Inzameling Leger des Heils

DALFSEN – Kleding, schoenen en vodden voor het Leger des Heils kunnen op donderdag 30 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.