Home / / Maarten Pouwels: De ruwe diamant uit Dalfsen

Maarten Pouwels: De ruwe diamant uit Dalfsen

DALFSEN – De 20-jarige Maarten Pouwels maakte deze zomer de overstap van SV Dalfsen naar Go Ahead Eagles. Een grote stap voor de jonge spits uit Dalfsen. “Ik wil zoveel mogelijk leren. Zoveel mogelijk meemaken. Zoveel mogelijk genieten van het moment.”

Vorig seizoen werd SV Dalfsen gekroond tot kampioen in de Derde Klasse. De jonge Maarten, vers overgekomen van de junioren, vertolkte een belangrijke rol. Met succesvolle invalbeurten veroverde hij een plek in de basis. “Hij speelde zich als eerstejaars seniorenspeler in de basis, scoorde veel en gaf prachtige assists. Toen hoorde ik via-via dat FC Twente interesse toonde. Gertjan Verbeek was toentertijd trainer bij FC Twente en heeft hier wel eens langs de lijn gestaan, dus ik denk dat hij daar een rol in heeft gespeeld”, zegt Dalfsen-trainer Jacob Grooten.

Het balletje begint inmiddels te rollen. Ook Go Ahead Eagles meldt zich op Sportpark Gerner. De Deventenaren willen de boomlange spits graag mee zien trainen bij de eerste selectie. Een mooie kans voor Pouwels om zich middels trainingen en oefenwedstrijden in de kijker te spelen. “Ik ging er helemaal open in”, vertelt de spits. “Ik had geen doelstelling, maar wilde gewoon zoveel mogelijk leren.“ De voorbereiding verloopt succesvol. Maarten pikt zijn doelpuntjes mee in de oefenwedstrijden en maakt indruk op de trainingen. De deal wordt beklonken. De Dalfsenaar tekent in september zijn profcontract.

Zijn overstap doet denken aan het begin van de carrière van een andere profvoetballer uit Dalfsen. René Eijkelkamp kwam in 1981 bij de Eagles. Het was het begin van een mooie carrière. Eijkelkamp speelde voor FC Groningen, KV Mechelen, Club Brugge en PSV, om vervolgens zijn carrière af te sluiten bij FC Schalke 04. De perfecte leermeester voor de jonge Pouwels. Het klikt tussen de twee. Eijkelkamp neemt zijn plaatsgenoot onder zijn hoede en probeert hem wegwijs te maken in het profvoetbal. “Maarten heeft zich zo snel aangepast in een nieuwe omgeving. Dat profcontract heeft hij echt zelf verdiend. John Stegeman (de trainer van Go Ahead Eagles, red.) is erg tevreden over hem. Hij moet dit jaar gebruiken om te wennen aan het niveau, het fysieke gedeelte en natuurlijk de aandacht. Het is echt een jaar om te leren”, zegt Eijkelkamp.

Maarten maakt niet alleen binnen de lijnen, maar ook daarbuiten stappen. “Er wordt natuurlijk meer van me verwacht. Ik ben nu gewoon profvoetballer. Dat is ook hard werken. Je moet fit blijven, veel trainen en goed herstellen.” Een biertje drinken met de vrienden moet inmiddels echt ingepland worden. “Toen ik nog bij Dalfsen speelde ging ik gewoon met vrienden op stap. Nu lig ik op tijd in bed. Ik spreek nu af met vrienden als ik vrij ben, zodat ik genoeg tijd heb om te herstellen. Tuurlijk is dat soms jammer, maar het hoort er nu eenmaal bij.” Maartens maten zijn gelukkig begripvol. “Ze voetballen zelf ook. Ze vinden het ontzettend vet dat ik nu bij Go Ahead Eagles speel.”

Maarten stapte als jonge jongen het veld op bij de plaatselijke voetbalverenging. Zijn aanvallende kwaliteiten openbaarden zich toen nog niet. Hij was een verdediger. Kopduels winnen, duels aangaan en slidings maken was zijn taakomschrijving. Jeroen Booijink, verantwoordelijk voor de jeugdopleiding bij SV Dalfsen, heeft de ontwikkeling van Pouwels van dichtbij meegemaakt. “Hij was lang voor zijn leeftijd, dus werd hij in de verdediging neergezet. Hij was sterk aan de bal en won met zijn lengte heel wat kopduels. Een A1-trainer besloot eens om Maarten op een andere plek te zetten. In dat jaar werd hij op heel veel andere posities gezet. Uiteindelijk belandde hij op de spitspositie. Nou, daar deed hij het hartstikke goed. Het ging zelfs zo goed dat hij op zaterdag zijn wedstrijden speelde bij A1 en op zondag meekon met het eerste elftal. Hij heeft zich tijdens dat A1-jaar echt in de kijker gespeeld.”

In goed overleg werd Pouwels door hoofdtrainer Jacob Grooten naar Dalfsen 1 gehaald. “Hij kwam als A1-speler bij mij in beeld. Ik zag dat het in potentie een hele goede voetballer was. Maar, laat ik het zo zeggen: hij was veel met andere dingen bezig. Pakte domme gele kaarten en liep wel eens gefrustreerd in het veld. Later bedacht ik me dat hij misschien te goed was voor dat niveau. Als je beter bent dan je medespelers kan dat wel gaan frustreren. Toen ik hem naar het eerste elftal haalde werd dat ook snel minder. Hij moest zich aanpassen en wist dat er meer van hem gevraagd werd. Hij moest zich echt weer even laten zien. Maarten wist wel heel snel die knop om te zetten. Daarom denk ik ook dat hij het in zich heeft om een profspeler te zijn. Mentaal is hij zo sterk. Het maakt hem niet uit of hij tegen Ajax of een klein clubje uit de buurt speelt. Die mentaliteit is natuurlijk ontzettend belangrijk als je op het niveau van Go Ahead Eagles speelt.”

René Eijkelkamp kijkt regelmatig met Maarten de wedstrijden terug. “We kijken natuurlijk positief terug op de afgelopen periode. Hij ging van twee trainingen in de week bij Dalfsen naar zes trainingen in de week bij Go Ahead. Daar paste hij zich heel snel op aan. Hij had onlangs een wat mindere periode, maar hij is weer op de weg terug. Ik ken de staf van Go Ahead goed en die zijn goed in het begeleiden van jongens zoals Maarten. Daarom heeft hij ook voor de Eagles gekozen. Bij FC Twente zou hij meetrainen bij de beloften. Nu is de staf van het eerste elftal elke dag met hem bezig. Dat is een groot voordeel.”

“Ik heb nog geen toekomstige route uitgestippeld”, zegt de 20-jarige spits. “Sinds de zomer ben ik beter geworden als speler, zowel op fysiek als mentaal niveau. Ik wil voor het hoogst haalbare gaan. Wat dat is weet ik niet, maar ik ga ervoor.”

(Tekst: Max van Olst, foto: Jeffrey Hurenkamp)

Lees ook

Crossloop in plaats van de Bouwman Bissinghrun

OMMEN – In verband met de huidige coronasituatie, heeft de organisatie van de Bouwman Bissinghrun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.