Home / / Lezing over magisch zwaard van Ommerschans

Lezing over magisch zwaard van Ommerschans

BALKBRUG/OMMERSCHANS – In de Reestkerk in Balkbrug wordt donderdag 22 november een lezing gehouden over ‘het zwaard van Ommerschans’.

Ruim honderd jaar geleden werd een bijzonder zwaard gevonden nabij de Ommerschans. Lange tijd hing het bij de familie Lüps in Junne als pronkstuk aan de muur.
In de jaren ’20 van de vorige eeuw waren er al contacten tussen de familie en het Rijksmuseum van Oudheden. Na een bezoek aan de familie mocht het museum het zwaard korte tijd lenen voor onderzoek. Nadat het zwaard terug was in Ommen en de familie later verhuisde naar Duitsland, verdween het uit beeld. Vorig jaar wist het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden het zwaard aan te kopen op de veiling in Londen. Nadat het decennia weg was uit Nederland kwam het weer terug op Hollandse bodem.
Vereniging de Ommerschans heeft direct na de aankoop contact opgenomen met het Rijksmuseum van Oudheden en daaruit volgden mooie contacten. Een van de resultaten is een lezing over dit prachtige zwaard in de Reestkerk.
Dr. Luc Amkreutz, conservator collectie Nederland prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden: “Het 3500 jaar oude Zwaard van Ommerschans is een van de meest zeldzame en bijzondere kopstukken uit de Nederlandse en Europese geschiedenis. Het is een icoon voor de Nederlandse bronstijd (2000-800 v Chr.)”.
Amkreutz vertelt niet alleen over de bijzondere geschiedenis van het zwaard en de rol die dit soort voorwerpen in de bronstijd mogelijk hadden, maar ook over de vele pogingen die het museum sinds 1927 deed om het stuk in de collectie op te kunnen nemen.
Vooraf aanmelden via info@ommerschans.nl.
De lezing is in de Reestkerk, Oud Avereest 5 in Balkbrug. Aanvang: 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Vrij entree, een gift is van harte welkom.

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

DALFSEN – Het is voor alle clubs even afwachten hoe het programma er voor de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.