Home / / Lezing over de wolf

Lezing over de wolf

HARDENBERG – Op donderdag 15 november geeft dierecoloog Hugh Jansman een lezing over de wolf. Deze avond, georganiseerd door het IVN Hardenberg/Gramsbergen en De Koppel, begint om 20.00 uur en eindigt rond 22.00 uur. De zaal is open vanaf 19.45 uur.
De wolf was een ruime eeuw geleden uitgestorven in Nederland. Maar sinds 2000 is er een eerste roedel gesignaleerd in het voormalige Oost-Duitsland. Nu leven er al ca. 75 paren en roedels in Duitsland. Kortom de soort neemt snel in aantal en verspreidingsgebied toe. En inmiddels weet iedereen dat ook in Nederland de wolf al gezien is!
Vanuit het Roodkapje-syndroom en overtuigingen over wat natuur is, is de maatschappij verdeeld enthousiast over de komst van de wolf.
Wat is een wolf? Hoe leeft hij? En wat is het verschil in gedrag tussen een zwervende wolf, een gevestigde wolf en een roedel?
Hoe kunnen we overlast bij vee beperken? Wat is zijn invloed op wilde dieren?
Hoe monitoren we de soort? Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Kortom genoeg stof voor een interessante avond.
Hugh Jansman werkt sinds 1999 als dierecoloog bij Alterra-Wageningen UR. Na zijn opleiding Biomedische Wetenschappen (RUL), heeft hij zich gespecialiseerd in de overleving van populaties en ecosystemen. Hugh’s expertise is het weer vitaal krijgen van bedreigde dierpopulaties. Een van de belangrijke projecten waarmee hij zich bezighoudt, is hoe als maatschappij om te gaan met de terugkeer van de wolf. Rode lijn in zijn verhaal is steeds weer de veerkracht van de natuur en daarnaast het spannende werkveld in deze drukkere wereld: hoe als soort te overleven in een sterk door mensen gedomineerde leefomgeving.
In verband met de ruimte is opgave verplicht. Natuuractiviteitencentrum De Koppel is te vinden aan de Vechtstraat 8 in Hardenberg, tel. 0523-273388, info@dekoppel.com

Lees ook

Gebrek aan fatsoen of lamlendigheid?

Ingezonden brief OMMEN – Fee Klinkenberg stuurde de redactie van het Ommer Nieuws een e-mail …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.