Home / / Galerie Aly Schutte: ‘Tied um te stopp’n’

Galerie Aly Schutte: ‘Tied um te stopp’n’

OMMEN -Afgelopen weekend hield kunstenaar Aly Schutte haar allerlaatste expositie in de galerie in Giethmen. Met ingang van eind dit jaar zijn het bedrijf en de mooie oude woonboerderij van Aly (72) en Henk (76) verkocht. Na vele jaren exposities, kunstmarkten, workshops, groepen, heel veel bezoekers en heel veel gesprekken vinden ze het tijd worden om er een punt achter te zetten.

Aly Schutte, in onvervalst Nedersaksisch: “Het is tied um te stopp’n. Het gef zo’n rust, da’j straks niks meer hoeft. Wi’j verhuust noar een appartement aan de A.C. van Raaltestroate. Wi’j bunt er heel bliede met. Het is fijn op de begane grond, en met een groot balkon. Het is ter lekker warm, alles is gelijkvloers, echt fijn. En ‘t is overal dichte bi’j. Straks hebbe wi’j meer vrijheid. Tot nu toe mosse w’ij rekening hool’n met de openingstied’n van de galerie. De galerie was ok een ‘rustpunt.’ D’r was dus altied volk, wat wí’j op zich echt heel leuk vindt. Maar het had natuurlijk zien veur- en zien noa-deel’n. Ik goa vast nog weh schilder’n, maar ik vind een heleboel ding’n leuk om te doen.”

De authentieke boerderij werd in 1913 gebouwd door Johannes Makkinga en Hendrikje Bonte. Dat waren voorouders van Henk Schutte. Henk werd hier geboren. De boerderij is dus meer dan een eeuw door de familie bewoond. Henk en Aly trouwden in december 1968, bijna 50 jaar geleden; zij gingen er ook wonen.
Giethmen is de geboortegrond van hun kinderen. Er ligt dus heel wat familiehistorie.
Aly was eerst verpleegster. Henk was in 1958 begonnen met de kampeerboerderij. ‘Bergzicht’ was één van de eerste campings in de omgeving. Aly tekende graag en ging schilderlessen volgen. Het werd serieuzer toen ze werk ging verkopen; dat liep als een trein. Aly schilderde in de voormalige hooiberg en exposeerde daar, ze betrok ook de Schaapskooi erbij. Toen Henk ziek werd, moesten ze noodgedwongen de camping verkopen. Zo’n 16 jaar geleden week Aly met haar werk uit naar de huidige galerie; de voormalige kampwinkel, waar veel meer ruimte was en ze haar werk permanent kon exposeren. De galerie heeft openslaande deuren naar een heerlijk terras en een prachtige natuurlijke tuin, helemaal Aly.
De twee hebben er zin in. Aly: “Wi’j vindt het allebei ontzettend lekker dat het now zo verre is. A’j het besluut nemt, dan wi’j ok graag dat et deurgiet.” Henk: “Ik kiek altied veuruut. Toen onze kantine vrogger afbraan’n, heb ik direkt een nieuwe e-schetst. Zo goa ik met een heleboel ding’n umme.”
Aly gaat nog even door met uitleen en eventueel verkoop van werk; in museum Natuur en Ambacht, Handelskade 25, 8064 DV Zwartsluis. Elke eerste zaterdag van de maand (van 13.00-16.00 uur) zijn Aly en Henk er aanwezig.

Tekst/foto: Gea Slotman

Lees ook

Online masterclass ‘Van de druppel naar de Vecht’

Meedoen vanaf de bank REGIO – Waterschap Drents Overijsselse Delta en waterschap Vechtstromen nodigen bewoners …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.