Home / / D66 wil regionale democratie versterken

D66 wil regionale democratie versterken

REGIO – De lokale afdelingen van D66 in de regio IJsselland nemen het initiatief om samen met andere politieke partijen de regionale democratie te versterken. Volgens de D66-fracties is het hoog tijd dat de gemeenteraden het al maar groeiende aantal regionale samenwerkingsverbanden beter kunnen controleren en gezamenlijk kaders kunnen stellen.
De afgelopen jaren zijn gemeentes steeds vaker regionaal gaan samenwerken. Bijvoorbeeld om de regionale economie te versterken of in de veiligheidsregio om rampen te voorkomen of te bestrijden. Maar ook op het gebied cultuur, energie en -heel belangrijk- de zorg, werken gemeenten steeds meer samen. Samenwerken maakt een regio niet alleen sterker, het kan ook veel geld besparen. Bijvoorbeeld door samen in te kopen. Zo koopt de veiligheidsregio centraal brandweerauto’s in.
Terwijl steeds meer geld van gemeentes wordt uitgegeven in deze samenwerkingsverbanden, zien de D66-fracties dat de democratische controle door gemeenteraad vaak een probleem is. Zo gaat een groot deel van de vele miljoenen euro’s die gemeenten uitgeven aan de bijvoorbeeld jeugdzorg via een zogenaamde gemeenschappelijke regeling. Dat maakt het moeilijk voor de gemeenteraad te controleren of de vele miljoenen aan zorggeld goed worden uitgegeven en inwoners de beste zorg krijgen.
De regionale fracties van D66 willen dat de raden meer inzicht en invloed krijgen. Volgens Overijsselse democraten zouden niet alleen de gemeentebesturen daarom moeten samenwerken, maar ook de gekozen raden.
Bij de begrotingsbehandelingen in de gemeenteraden hebben de fracties voorgesteld om als eerste stap in 2019 een conferentie te organiseren over dit thema. Ook willen zij duidelijker inzicht van de gemeentebesturen in de besluitvorming van regionale samenwerkingen.

Lees ook

Het windmolenproject ‘Veur de Wind’ heeft de begroting rond

NIEUWLEUSEN – Het windmolenproject ‘Veur de Wind’ van Nieuwleusen Synergie heeft de begroting rond. In …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.