Home / / College legt nieuw ontwerp appartementengebouw Pniël locatie voor aan gemeenteraad

College legt nieuw ontwerp appartementengebouw Pniël locatie voor aan gemeenteraad

DALFSEN – Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dalfsen legt een nieuw ontwerp voor een appartementengebouw op de locatie Pniël (Ruitenborghstraat/Bloemendalstraat) voor aan de gemeenteraad. Het gaat om een ontwerp voor een gasloos appartementencomplex, waarbij rekening is gehouden met de wensen van de omwonenden, zorgcentrum Rosengaerde en het hospice.

Het nieuwe ontwerp is tot stand gekomen na een zorgvuldig participatietraject. Voor de zomer heeft er een gezamenlijke sessie plaatsgevonden met de omwonenden die bezwaar hadden gemaakt tegen het eerdere ontwerp, zorgcentrum Rosengaerde, het hospice en Woonstichting VechtHorst. Na de zomer hebben er nog individuele gesprekken plaatsgevonden met dezelfde mensen en organisaties. Afgelopen woensdag is er opnieuw een gezamenlijke sessie met een laatste afstemming geweest. Zowel de omwonenden als zorgcentrum Rosengaerde en het hospice hebben aangegeven in te kunnen stemmen met dit nieuwe ontwerp.

Eerste ontwerp

Op 19 februari 2018 heeft de gemeenteraad besloten om niet akkoord te gaan met de stedenbouwkundige invulling voor het perceel op de Pniël locatie, omdat het geplande appartementengebouw van woonstichting VechtHorst niet gasloos zou worden gebouwd. Daarop heeft Woonstichting VechtHorst laten uitzoeken of het technisch mogelijk is om het eerdere ontwerp van het appartementengebouw alsnog gasloos te bouwen, maar dit bleek financieel niet haalbaar. Er moest dan een huurprijs per maand in rekening worden gebracht die niet past bij de doelgroep waar de appartementen voor worden gebouwd.

De woonstichting heeft in overleg met de architect en de aannemer een nieuw ontwerp voor het appartementengebouw laten maken dat qua stichtingskosten goedkoper is dan het eerdere ontwerp. Het is nu wel financieel haalbaar om dit nieuwe ontwerp gasloos te bouwen. De appartementen worden all-electric zonder gasaansluiting gerealiseerd. Elk appartement wordt voorzien van een individuele luchtwarmtepomp en krijgt 7 zonnepanelen op het platte dak om het hogere elektraverbruik door het gasloos concept te compenseren.

Aanpassingen

Bij het ontwerp is tegemoet gekomen aan de bezwaren die omwonenden eerder hebben geuit op het eerste ontwerp. Zo zijn de appartementen aan de zijde van de Ruitenborghstraat zowel aan de west- als de oostzijde van binnen gespiegeld, zodat de slaapkamer van deze appartementen aan de zijgevel komen in plaats van de woonkamer en omwonenden aan beide zijden van het appartementengebouw meer privacy hebben. De grote algemene berging aan de westzijde in het vorige ontwerp is op die plek vervallen. Er worden nu 3 kleinere algemene bergingen gerealiseerd. Eén op elke verdieping. Hierdoor lijkt het terrein om het gebouw ruimer en lijkt het gebouw verder af te staan van de woningen van de omwonenden aan de westzijde van het gebouw.

Lees ook

Saam Welzijn start weer op

NIEUWLEUSEN – Na de landelijke persconferentie van vorige week dinsdag, start Saam Welzijn haar activiteiten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.