ChristenUnie op bezoek bij Vluchtelingenwerk Ommen

OMMEN – De fractie van de ChristenUnie was onlangs p werkbezoek bij Vluchtelingenwerk Ommen. Marleen Hemstede, Geard Marsman, Gerrit-Jan Ekkelkamp en Bert Klarenbeek liet zich bijpraten over de vraagstukken van vluchtelingenwerk en de Ommer samenleving.

Gineke de Bruijne van het Vluchtelingenwerk vertelde over de taakstelling om jaarlijks dertig personen te laten integreren. Vluchtelingenwerk moet statushouders bijstaan bij het inburgeren, zoals het leren van de taal en het verkrijgen van woonruimte, het zoeken naar werk en integratie in de buurt. Zo kwamen knelpunten aan de orde als het tijdig aanleveren van de BSN-gegevens, nodig om een uitkering te kunnen krijgen. Door die late aanlevering ontstaan nu schulden, waardoor er zich andere problemen kunnen gaan voordoen. Vluchtelingenwerk kan dit door een noodfonds oplossen. De fractie van de ChristenUnie kreeg ook mee dat Ommen nog een achterstand heeft de ondersteuning bij het zoeken naar werk ten opzichte van Hardenberg. Bijzondere aandacht vroeg Gineke de Bruijne voor het feit dat veel vluchtelingen beschadigd zijn en traumatische ervaringen hebben, die niet tijdig worden gesignaleerd. De komende tijd is er vooral inzet nodig op de vrijwilligers, die voor hun taak ook geschoold moeten worden.
In 2020 komt de inburgering weer onder regie van de gemeente. Het is van belang om daar tijdig op in te spelen. De ChristenUnie ervoer het als een nuttig bezoek, dat nodig is om bij dit thema optimaal betrokken te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.