Home / / Centrumplan Dalfsen van start

Centrumplan Dalfsen van start

DALFSEN – De structuurvisie Dorp aan de Vecht, beter bekend als de Centrumvisie Dalfsen, is vorig jaar vastgesteld door de gemeenteraad. Nu is het tijd voor het vervolg: het Centrumplan Dalfsen.

In naam lijken visie en plan op elkaar. Echter waar de visie een sfeerbeeld voor het toekomstige dorpshart van Dalfsen beschrijft en verbeeldt, geldt het Centrumplan als het concreet maken hiervan in een plan voor welzijn en welvaart in het hart van het dorp. Waar komen nieuwe gebouwen, waar wordt in de toekomst geparkeerd, hoe maken we het winkelcentrum nóg gezelliger en welke inrichting is nodig om langer verblijf in het centrum te stimuleren?

Concept Plan van aanpak vastgesteld

Het zijn enkele voorbeelden waar de gemeente, in samenwerking met diverse partijen in het dorp, mee aan de slag wil. Eerste stap hierin is dat er een projectplan is gemaakt, waarin beschreven staat hoe de gemeente denkt dit proces te gaan organiseren. Ze wil dit niet zelf doen, maar in samenspraak met de verenigingen die actief zijn in het centrum en door een voortzetting van de “Dalfsblauw past bij jou!” participatiecampagne. De verenigingen zijn verenigd in een werkgroep die Typisch Dalfsen heet. Het college van burgemeester en wethouders heeft het projectplan, waarin het proces van het Centrumplan beschreven staat, vastgesteld. Het is naar de gemeenteraad gestuurd, zodat zij op de hoogte is van wat het college als uitvoerend orgaan van de gemeente concreet gaat doen om de Centrumvisie uit te werken en uit te voeren. De gemeenteraad praat hier op 10 december over. U bent hierbij van harte welkom om deze vergadering bij te wonen of om in te spreken als u uw mening wilt geven. Dat laatste kunt u doen door u voor maandag 10 december 12.00 uur aan te melden via griffie@dalfsen.nl of via 0529-488 230.

Kerkplein, Vechtoever, Oostpoort en Parochietuin

In de Centrumvisie is het dorpshart ingedeeld in verschillende deelgebieden. Gebieden die een impuls vragen of waar ontwikkelingen gepland zijn. Dat zijn het Kerkplein, de Vechtdijk inclusief het Van Bruggenplein waar mogelijk het waterschap met hoogwaterbescherming aan de slag gaat, het gebied Oostpoort met de sporthal, het politiebureau en het tafeltennisgebouw aan de Molendijk en de Parochietuin rondom de Rooms-katholieke kerk. Naast deze deelgebieden worden benoemd de winkelstraten, het Gruthuuske en het terreintje achter de molen in Dalfsen.

Eerste stap

Eerste stap is het instellen van een werkgroep die zich gaat buigen over wat het projectplan de ‘autotoegankelijkheid’ van de winkelstraten noemt. Tijdens de gesprekken met inwoners en ondernemers zijn verschillende visies aangegeven hoe omgegaan zou moeten worden met de auto’s in de winkelstraten. In de Centrumvisie is in ieder geval als uitgangspunt opgenomen dat het een sterk punt van Dalfsen is dat er dicht bij de winkels geparkeerd kan worden. Dit geldt ook als uitgangspunt voor de werkgroep.
Verantwoordelijk wethouder Ruud van Leeuwen is blij dat er eindelijk verdere stappen gezet kunnen worden in de uitwerking van de Centrumvisie. ‘We willen graag samen met de ondernemers en inwoners verdere stappen zetten om ook daadwerkelijk het aantrekkelijke dorpshart voor de toekomst te realiseren’.

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

DALFSEN – Het is voor alle clubs even afwachten hoe het programma er voor de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.