Home / Dalfsen Regio / boek van de week de kluizenaar

Het Boek van de Week van Bibliotheek Ommen is ‘De kluizenaar’ van Jørn Lier Horst.

boek van de week de kluizenaar

Een dode man wordt aangetroffen in zijn eigen huis. Al maandenlang geleden overleden, doodsoorzaak onduidelijk. Voor de televisie zat hij, in de gids de programma’s aangekruist die hij wilde gaan kijken. William Wisting, inspecteur van politie in Noorwegen, wordt op de zaak gezet. De man, Viggo Hansen, woonde notabene bij hem in de straat. Tot zijn schande moet hij bekennen dat hij hem niet gemist heeft. 

Een dag later wordt een tweede dode gevonden, op een boerderij waar kerstbomen verkocht worden ligt tussen de sparren het lijk van een man. Al snel blijkt het een Amerikaan te zijn, in zijn binnenzak een flyer met daarop de vingerafdruk van een twintig jaar geleden spoorloos verdwenen Amerikaanse seriemoordenaar.  De politie raakt in de hoogste staat van paraatheid, hulp vanuit Amerika is onderweg, de pers ruikt een grote zaak, Wisting moet alle zeilen bijzetten om alles in het gareel te houden.

Artikel
Het zijn de donkere dagen voor kerst, sneeuw en kou hebben een deken over het land gelegd. Wistings dochter Line, journaliste voor een grote landelijke krant, wil de hectiek van alle dag even ontvluchten en de Kerstdagen bij haar vader doorbrengen. Als ze hoort van de dood van hun oude buurman , ziet ze een mooie kans een artikel te schrijven over eenzaamheid, hoe het kan dat iemand maandenlang niet gemist wordt. Dat je zelfs in de gedachten van andere mensen niet meer bestaat.

Ze krijgt toegang tot het huis van Hansen en gaat op zoek naar oude bekenden. Dat valt niet mee, Viggo Hansen leefde als een kluizenaar, kwam weinig buiten, niemand in de buurt kende hem goed.  Toch krijgt Line langzaam maar zeker inzicht in het leven van Hansen. Hij was niet alleen graag op zichzelf, hij was ook bang. Wie of wat maakte hem zo angstig dat hij alleen in het donker naar buiten durfde? Ze wil en zal het antwoord vinden.

Degelijk
‘De kluizenaar’ is het derde deel in een serie over William Wisting. Jørn Lier Horst heeft veel van zijn eigen ervaring als hoofd van de recherche in het district Vestfold in Noorwegen in deze politieroman verwerkt. Degelijk politiewerk, realistisch, spannend en met oog voor de karakters van de hoofdrolspelers geschreven.  Horst is na Jo Nesbø de best verkopende Noorse auteur.

Het  boek ‘De kluizenaar’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of  ga naar www.bibliotheekommen.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl of  www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra.

Lees ook

Kindplein Oost concrete stap dichterbij

OMMEN – Woensdag 1 december hebben Stichting Floreant (CBS De Kardoen), Stichting OOZ (OBS Het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.