Home / Dalfsen Regio / uit hei en dennen sinterklaas en roetveegpiet

uit hei en dennen sinterklaas en roetveegpiet

Wat een armoede zeg. Alsof een kind in een zwarte medeburger altijd een hulp van Sinterklaas ziet. Piet is meer dan alleen donker, hij is uitbundig gekleed, draagt een prachtige baret met veren en heeft zakken met lekkers bij zich. Het zijn meestal geschminkte vrouwen hè. Die zijn meer gewend aan angsten en noden van bange kindertjes. Maar oké, die heerlijke onrust passend bij een zwarte Piet met grappig accent, roe en jutezak zijn dus voorbij.

Ik heb in mijn jeugd in Zwarte Piet nooit een boeman gezien. Welnee, hij/zij was vrolijk, goedgeefs en haalde komische capriolen uit. In de jaren ’50 kwamen donkergekleurde mede-Nederlanders uit Ambon naar ons land. De kinderen gingen hier naar school en geen kind dat hen met Zwarte Piet vereenzelvigde. Ja, ze hadden een donkerder huidskleur dan wij. Nou en! Verwachtten wij van hun vaders dat zij de hulp van Sinterklaas waren? Het kwam niet in ons op. Kom nou!

De Kerstman is wit, want komt uit een ijskoud land hè. Hij vliegt door de lucht met een slee getrokken door een dozijn rendieren. Op die slee liggen pakjes, die bij de kinderen worden gebracht. Hun ouders leggen die pakjes onder de kerstboom, waarna op eerste Kerstochtend ieder zijn geschenken mag uitpakken. Ook leuk, maar die spannende weken van Sinterklaas, z’n aankomst in Nederland met zwarte Pieten, of de boot wel aan kan meren, of Sinterklaas niet van z’n paard valt, of hij ook jouw adres wel weet..

En dan is het eindelijk 5 december. Op scholen en bij bejaardenhuizen (het ligt zo dichtbij hè) komt de Sint met het grote boek, waarin jouw goede- en kwade streken staan opgeschreven. Zwarte of Roetpiet strooit pepernoten in één of andere hoek en vol verwachting kijk je naar de enorme pakjesstapel. Krijg je je lang verwachte tablet, tv, smartphone of fiets? Want voor minder ga je als kind van deze tijd natuurlijk niet. Veel plezier met witte Sinterklaas en Roetveegpiet.

Antoinette

Lees ook

Gemeente Dalfsen peilt interesse voor glasvezelaansluiting

DALFSEN – Voor 650 huishoudens in Nieuwleusen komt er alsnog een kans op een glasvezelaansluiting …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.