Home / Dalfsen Regio / tiny jansen de lange wint dialectdictee in ommen

tiny jansen de lange wint dialectdictee in ommen

Na het aanhoren van het verhaal ‘De grote schoonmaak’, geschreven en voorgelezen door Willie van Oenen uit Oudleusen, moesten de deelnemers aan het werk. Heel aandachtig werd aan de tafels gepoogd van de gevraagde woorden de goede betekenis te raden. Daarvoor waren telkens drie mogelijkheden op papier gezet.

Gezegden kwamen voorbij als “Ie kunt er gien bien trekken”, wat betekent dat er teveel spullen staan of “De zunne zal dur wel heui van maken” in het Nederlands: het komt wel goed. Of: “Det wil oe nog lillek in de knippe roazen”, wat staat voor dat het je geld gaat kosten.

“Als je vaak mee doet dan leer je de betekenissen van het dialect wel kennen”, aldus Tiny Jansen (71). “Maar het was ook dit keer niet gemakkelijk. Je ziet vaak woorden terugkomen die wij hier niet gebruiken.” Het Dialectdictee is een initiatief van Welzijn ouderen Wijz, de historische vereniging CCO, ’t Vlierhuis en de Bibliotheek Ommen.

Lees ook

‘Door de tijd’ het nieuwe boek over Ommen komt later uit

OMMEN – Door de coronapandemie zijn de pakketbezorgers drukker dan ooit. Ook in Ommen rijden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.