Home / Dalfsen Regio / ozb belasting in dalfsen volgend jaar zes procent hoger

ozb belasting in dalfsen volgend jaar zes procent hoger

Volgens de gemeente is de verhoging nodig om de ambities van de gemeenteraad en het college te kunnen realiseren. Daarnaast moet de algemene financiële reserve aangevuld worden om tegenvallers op te kunnen vangen en ook in de toekomst investeringen te kunnen blijven doen.

De gemeente Dalfsen werd, net als alle andere gemeenten in Nederland, eind september overvallen door het bericht van de Rijksoverheid dat de uitkering uit het gemeentefonds bijna 700.000 euro minder zal zijn dan aanvankelijk begroot. Een bericht dat wordt meegedeeld op het moment dat gemeenten eigenlijk niet meer bij kunnen sturen, omdat het jaar al bijna voorbij is. De gemeente Dalfsen wil reserves opbouwen om dit soort schommelingen in de toekomst op te kunnen vangen.

Verhoging OZB
Het college stelt voor om de komende drie jaar de OZB stapsgewijze te verhogen met 6% in 2019, nog eens 6% in 2020 en 3% in 2021. Een deel van de opbrengst van deze OZB-verhoging wordt ingezet om te investeren in het personeel van de gemeente Dalfsen. Dat is nodig om de doelstellingen uit het bestuursprogramma de komende jaren te kunnen realiseren en de werkdruk op een aanvaardbaar niveau te houden.

Daarnaast wordt een deel gereserveerd om tegenvallers, zoals een onverwachte korting op het gemeentefonds, op te kunnen vangen. Als na afloop van het boekjaar blijkt dat die tegenvallers er niet zijn geweest, gaat het geld naar de Algemene Reserve en is dan vrij besteedbaar voor bijvoorbeeld duurzame investeringen zoals openbare led-verlichting en het verduurzamen van sportaccommodaties.

Raad beslist
Het woord is nu aan de gemeenteraad. De programmabegroting 2019-2022 wordt in november ter besluitvorming aan de raad voorgelegd. Dat betekent dat de raad nog anders kan besluiten dan het college nu voorstelt. In dat geval zullen er andere financiële middelen gevonden moeten worden om het voorgenomen beleid te kunnen bekostigen, ofwel moet het voorgenomen beleid aangepast worden.

Lees ook

Ingezonden: ‘Er was eens…. een stadje aan de Vecht’

“Op het eerste gezicht gezellig, knus, gemoedelijk. Ware het niet dat de Vechtkade het stadje …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.