Home / Dalfsen Regio / met goud overladen film bankier van het verzet in theater de stoomfabriek

met goud overladen film bankier van het verzet in theater de stoomfabriek

De film met onder meer Fockeline Ouwerkerk, Barry Atsma, Pierre Bokma, Jacob Derwig en Matteo van der Grijn, verhaalt over de bankier Walraven van Hall die zijn financiële contacten aanboort om het verzet te steunen. Samen met zijn broer Gijs (van 1957 tot 1967 burgemeester van Amsterdam) bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet kan worden gefinancierd. Als ook dat niet voldoende is plegen de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: onder het oog van de bezetters worden tientallen miljoenen guldens uit de Nederlandse bank gesluisd.

Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van de bankiers van het verzet. Sinds enkele jaren staat tegenover De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein in Amsterdam een monument voor Walraven van Hall. Daarmee is er eindelijk aandacht voor deze relatief onbekende held van het verzet.

Bankier van het Verzet is vrijdag te zien in Theater De Stoomfabriek. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten kosten 4,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.theaterdestoomfabriek.nl en bij Primera in de Prinsenstraat in Dalfsen.

Lees ook

Danique Noordman speelt de komende drie jaar bij PEC Zwolle

DALFSEN – Voetbalster Danique Noordman (17) uit Dalfsen speelt de komende drie seizoenen voor PEC …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.